Šlechtová chce řešit problémová sídliště a integrovat menší obce

Vložil
ČTK
18.03.2016 21:55
Praha



Praha - Řešení problematiky sídlišť a potřeba integrace menších obcí jsou hlavní výstupy konference OSN Evropský habitat pro Českou republiku. Na dnešním setkání s novináři to po skončení konference uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Konference se konala v Kongresovém centru v Praze od středy do pátku.

Téma sídlišť a jejich budoucnosti Šlechtová vnímá jako prioritu pro Českou republiku. "Stále se hovoří o nové výstavbě, její potřebě či nepotřebě, jak by měla vypadat a jaké by měla nabízet služby. Vytratila se nám ale diskuse o tom, jak by se měla měnit a vyvíjet již existující sídlištní zástavba," řekla.
Díky mnoha programům se sice podařilo prodloužit životnost panelových domů, podle Šlechtové jej to však jen střednědobé řešení. "Nejde jen o kvalitu bydlení. Měl by tam vzniknout veřejný prostor s dostatečným přístupem ke službám, ale také zábavě, relaxaci a sportu," dodala. Chce také zabránit tomu, aby se z některých sídlišť staly vyloučené lokality.
"Letos už jsme vyčlenili 100 milionů na demolice vybydlených domů. To ale neznamená, že chci bourat sídliště," uvedla a připomněla, že už dnes ministerstvo poskytuje půjčky či dotace pro sdružení vlastníků bytových jednotek. "Chci si udělat statistiku, zjistit strukturu. A na ministra financí budu tlačit, aby v rozpočtu na příští rok byly odpovídající prostředky na bytovou politiku," doplnila.
Jedním z faktorů, který podle ní ovlivňuje rozvoj hlavně mimoměstských oblastí v ČR, je velký počet obcí v poměru k rozloze a počtu obyvatel. V Česku je 6245 obcí, z toho zhruba 80 procent s méně než 1000 obyvateli. "Budoucností je bezesporu silnější integrace obcí. I to je jeden ze závěrů, ke kterému jsme na konferenci dospěli. Neznamená to, že by obce zanikaly nebo se nutně slučovaly. Ale měl by být neprodleně zahájen proces sdílení úřadů, rozvojových plánů nebo dopravních řešení," řekla Šlechtová. Integrace by podle ní vedla i ke smysluplnějšímu čerpání evropských dotací.
Na konferenci Evropský habitat vystoupilo během tří dnů více než 50 řečníků, zúčastnili se jí delegáti z 56 převážně evropských zemí. Výstupem z konference je Pražská deklarace, která bude představovat jeden z regionálních příspěvků pro celosvětový summit Habitat III. Koná se v říjnu v ekvádorském Quitu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články