Karlovy Vary vypíšou architektonickou soutěž na Vřídelní kolonádu

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
16.03.2016 09:55
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Zastupitelé Karlových Varů včera pověřili městskou radu vypsáním architektonické soutěže na řešení prostranství dnešní Vřídelní kolonády. Město zároveň připravilo postup, jak provizorně řešit přesunutí vývěru Vřídla mimo poškozenou Vřídelní kolonádu a sanaci podzemí kolonády i kopule nad původním výtryskem pramene.

Před Vřídelní kolonádou už začaly práce na přesunutí pramene a také přípravy na přemístění technologie (takzvané krenotechnologie), která jímá a distribuuje vřídelní vodu do lázeňských domů.

Návrh na vypsání soutěže předložil opoziční zastupitel Otmar Homolka (hnutí O co jim jde?!). Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) ale architektonická soutěž s mezinárodní účastí může trvat od přípravy přes vyhlášení a vyhodnocení až po realizaci stavby až deset let.

Proto je třeba Vřídelní kolonádu opravit tak, aby takovou dobu vydržela. "Současný stav je takový, že 15. dubna začne zkušební provoz před Vřídelní kolonádou. V mezidobí se bude dělat projektová dokumentace na opravu podlahy v hale Vřídla a opravu konstrukcí nad ním. To by mělo být hotovo do konce roku tak, aby se mohla krenotechnologie přemístit do náhradních prostor a mohlo se začít se snášením stropu. Tam je odhadovaná doba asi pět měsíců. Takže v polovině příštího roku by měla být celá akce za asi 35 milionů hotova," uvedl Kulhánek.

Podle něj by po rekonstrukci měl provoz vydržet v současné kolonádě i deset let. Podle náměstka primátora Jiřího Klsáka (KOA) totiž výměna kolonády záleží spíše na vůli města udržet ji v takovém stavu, aby mohla fungovat. I v minulosti, kdy se měnila původní litinová kolonáda za současnou, nebyly důvodem neřešitelné technické problémy stavby.

Soutěž, která by navrhla novou podobu kolonády nad Vřídlem, požaduje už dlouho část opozice. Podle Jiřího Kotka (ALTENATIVA) zatím vedení města diskusi na toto téma neotevřelo. "Je to věcí široké karlovarské veřejnosti. Ale jestliže chci a mám nějaký cíl, tak ho zrealizuji výrazně rychleji než za deset let," míní Kotek.

Usnesení, kterým zastupitelé zavázali radu začít s přípravou soutěže, je tak prvním krokem. Podle Kulhánka vedení města začne tím, že osloví odborníky a začnou se připravovat podmínky soutěže.

0 komentářů
přidat komentář

Související články