Morkovice-Slížany postaví novou radnici na místě zdemolované

Vložil
ČTK
09.03.2016 20:10

Morkovice-Slížany (Kroměřížsko) - Zastupitelé Morkovic rozhodli, že na místě loni zdemolované radnice postaví nové sídlo městského úřadu. ČTK to řekl starosta Pavel Horák (nez.). O budoucím sídle úřadu se diskutovalo od komunálních voleb v roce 2014, kdy záměr výstavby radnice v novém zastupitelstvu ztratil podporu a zvažovaly se jiné možnosti. Nakonec se představitelé města přiklonili znovu k novostavbě.

"Na prvním zasedání zastupitelstva města v letošním roce došlo ke schválení definitivní varianty stavby radnice v Morkovicích. Měla by stát na původním místě, kde stála radnice 150 let předtím. Budova by měla mít komerční prostory plus vlastní radnici a velkou knihovnu. Počítáme předběžně se zahájením výstavby na podzim roku 2017 a s dokončením na jaře roku 2019," uvedl Horák.

Zastupitelé zvažovali i přesun radnice na místo městské budovy na náměstí, kde provizorně sídlí knihovna, do zámku, který ale mezitím koupil nový majitel, do bývalého kláštera nebo do prostor zemědělského družstva, které si město nyní pronajímá. Podle Horáka se jasná většina zastupitelů nakonec přiklonila ke stavbě radnice na původním místě. Náklady by podle projektu měly činit téměř 40 milionů korun. Třítisícové Morkovice však věří, že výběrové řízení na dodavatele tuto částku sníží. Na uhrazení části nákladů si město vezme úvěr.

Po dokončení nové radnice bude odstraněn i blízký obchod. Jeho majitel ho přesune do přízemí radnice, kde se počítá i s dalšími komerčními prostory, s lékárnou a ordinacemi. V patře bude sídlit městský úřad a knihovna.

Bývalá radnice byla postavena v roce 1868 jako zájezdní hostinec. V 80. letech 19. století objekt koupil starosta a přestěhoval do něj radnici. K budově bylo začátkem 20. století přistaveno patro, v němž byla škola, v 60. letech přibylo křídlo s knihovnou. Právě kvůli přístavbám měla budova různé úrovně podlah i různé konstrukce. Potřebám úřadu nevyhovovala. Město zvažovalo opravu, vyšla by ale údajně dráž než stavba nové budovy.

0 komentářů
přidat komentář

Související články