Magistrát souhlasí s demolicí domu v Revoluční, proti je NPÚ

Vložil
ČTK
06.02.2016 15:10
Praha

Praha - Výstavba nového domu na konci pražské Revoluční ulice podle návrhu architekty Evy Jiřičné je o krok blíž. Památkáři pražského magistrátu souhlasí s demolicí novorenesančního domu, místo kterého by stavba měla vyrůst. Proti se staví Národní památkový ústav (NPÚ), podle něj je dům cennou ukázkou architektury 19. století. Novým domem se ale vydané stanovisko nezabývá.

Magistrátní památkáři s demolicí souhlasí, pokud budou zachované některé prvky fasády, například kované mříže balkonů nebo konzoly nad okny. Investor také musí úřadu předložit návrh, jak s uloženými detaily naloží.

NPÚ připouští, že interiér domu byl zásadně poničený přestavbou na internát a poté na kanceláře. "Význam domu čp. 1502 spočívá v souladu s celou urbanistickou strukturou a charakterem zástavby převládající v této části památkové rezervace," píše se v dokumentu, na který na webu upozornil Klub za starou Prahu. Vědecká rada generální ředitelky NPÚ proto s demolicí nesouhlasí.

Podle magistrátu ale ústav neposuzuje demolici samostatně, ale v souvislosti s chystanou výstavbou. Argumenty považuje za neurčité, a proto nepřezkoumatelné. Získání stanoviska NPÚ je pro investora povinné, není ale závazné.

"Jsme rádi, že můžeme pokračovat v přípravách stavby polyfunkčního domu s paní architektkou Jiřičnou a jejím týmem. Věříme, že tak přispějeme do mozaiky zajímavých pražských staveb a nabídneme Pražanům i turistům místo pro setkávání," uvedl pro ČTK k vydanému stanovisku ředitel společnosti RSJ PE Lukáš Musil.

Projekt novostavby inicioval před několika lety majitel novorenesančního domu, který dnes Revoluční třídu směrem k Vltavě uzavírá. Projekt pro něj vypracoval ateliér DaM, získal i povolení památkářů. Ministerstvo kultury ale v odvolacím řízení rozhodlo, že by se sousední dům bourat neměl.

Před dvěma lety do projektu vstoupila společnost RSJ, původní projekt zavrhla a vybrala si Jiřičnou, aby navrhla jiný dům. Architektka loni představila několik variant, které kvůli výtkám památkářů přepracovávala. Návrh počítá také se začleněním pozdně barokního domku v Lannově ulici, přístupný má být průchodem. V novostavbě za stovky milionů korun mají být kanceláře a výše byty.

0 komentářů
přidat komentář

Související články