Radnice v Ústí n.O má čtyři záměry na využití bývalé textilky Perla

Vložil
ČTK
22.12.2015 23:10
Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - Radnice v Ústí nad Orlicí má připravené čtyři záměry na využití části areálu bývalé textilky Perla poblíž centra města. Budovy, které si chce ponechat, plánuje přestavět na nový dům dětí a mládeže, ateliéry Střední průmyslové školy uměleckoprůmyslové a Centrum rozvoje pro vzdělávání žáků základních a středních škol a veřejnosti. Poslední objekt by měl mít kulturní využití, řekl ČTK starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).

"Buď by mohl sloužit pro pořádání různých konferencí, ale i jako výstavní místnost a galerie. Je to atraktivní objekt, který by měl vzniknout z původní kotelny, má svoji industriální charakteristickou architekturu," uvedl Hájek. Radnice si již nechala zpracovat dokumentaci pro územní řízení. Na uskutečnění záměrů chce Ústí získat dotace z evropských fondů, na ateliéry uměleckoprůmyslové školy by o ně mohl žádat Pardubický kraj jako zřizovatel zařízení.

Město si chce ponechat zhruba třetinu areálu Perly, především uliční budovu, kde dřív sídlilo vedení textilky. Zbylé objekty a plochy chce poskytnout soukromým investorům, kteří se již hlásí. "Proces dlouhodobých pronájmů, popřípadě odprodeje, zahájíme až na jaře, kdy bude schválen regulační plán," řekl Hájek. Lokalita bude vhodná pro živnostníky a drobné podnikatele, developeři tam mohou postavit nájemní bydlení.

Bývalou textilku koupila radnice v roce 2010 za 30 milionů korun. Továrna zkrachovala rok předtím, dříve dávala práci 400 lidí. Areál se rozkládá na ploše téměř 32.000 m², z toho zastavěná plocha představuje přes 27.000 m². Zatím je v části areálu parkoviště, sklady, jídelna, drobná výroba a dvě prodejny, větší část je ale volná.

0 komentářů
přidat komentář

Související články