Opravovaný kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře bude mít nový kříž

Vložil
ČTK
27.11.2015 19:30
Kutná Hora

Norbert Schmidt

Kutná Hora - Kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře, který prodělává rozsáhlou rekonstrukci, bude zdobit nový kříž. Osazen by měl být v týdnu od 14. prosince. Téměř čtyřmetrový kříž vyrobili Martin Janda a Jan Renza podle návrhu architekta Norberta Schmidta; požehnán byl při mši 22. listopadu. Umístěn bude na severní, více než osmdesátimetrové věži, sdělila ČTK Kateřina Grenarová z farnosti.

Podle architekta má být nový kříž "nástrojem světla, jednoduchým, jasným vrcholem věže, který ji prodlužuje až do nekonečnosti, do nebe". Vyroben byl ze zrcadlové oceli a zlata a měl by reagovat na podobu okolní oblohy, zrcadlit oblaka i sluneční svit a v závislosti na nebeské scenérii proměňovat svůj vzhled.
Kostel, který je výraznou dominantou města, se letos opravuje. Práce za více než 36 milionů korun mají skončit do března příštího roku. Severní věž je už několik let v havarijním stavu, obnovit potřebuje mimo jiné i západní průčelí.
Rekonstrukce zahrnuje restaurátorskou obnovu věžního zdiva, kamenných prvků na římsách, okenních kružeb a západního portálu. Opraveny mají být i okna, dveře, okenní vitráže nebo stroj a ciferníky hodin, vyměněny musejí být i napadené krovy věže.
Arciděkanský kostel svatého Jakuba Většího je nejstarším z kutnohorských kostelů. Se stavbou se začalo po roce 1330, stavebním materiálem byl mezholezský pískovec těžený pod vrchem Vysoká. Před rokem 1420 byla stavba v podstatě dokončena.
0 komentářů
přidat komentář

Související články