Modulární výstavba versus modulární architektura

Vložil
Tisková zpráva
16.10.2015 07:00
KOMA MODULAR s.r.o.

Modulární stavební systém je v České republice pozvolna více a více chápán také mimo svoje nepřekonatelné vlastnosti v podobě rychlosti a praktičnosti výstavby. I v České republice nyní vznikají stavby, které původní význam modulárního stavebního systému posunuly za hranice pouhého okamžitého užití na sobě naskládaných nehezký obytných kontejnerů.
 
Mezi architektonicky nejvýznamnější modulární stavby patří v České republice bezesporu český pavilon EXPO v Miláně z architektonické dílny brněnského ateliéru Chybík Krištof AA a z dílny vizovické společnosti KOMA. Nicméně v posledních době se v masmédiích opět objevuje modulární stavební systém zejména v kontextu krizových situací, tedy opět spíše ve světě pouhých účelných staveb a na modulární architekturu se poněkud zapomíná. Moduly mají však právě v této variabilitě své přednosti. 

Prefabrikované modulární domy původně vznikaly zejména za účelem okamžité lidské potřeby, která vycházela z více či méně krizových situací. Byly to například tzv. Airohy, které řešily po 2. světové válce ve Velké Británii krizi s ubytovacími kapacitami pro navrátivší se vojáky. V USA byl zase nedostatek ubytovacích kapacit a nevyužitých továren po 2. světové válce řešen výrobou karavanů, či o něco později tzv. Mobil Housů. A je jasné, že i v dnešní době díky různým válečným konfliktům, čelí zejména Evropa další humanitární krizi v podobě uprchlické vlny. Modulární prefabrikovaná výstavba se tak opět dostává do popředí, ale pouze v souvislosti s její praktičností a účelností. "Moc dobře víme, jak se modulární výstavba ve světě prosadila a jsme na to hrdi. I my jsme dodavateli sociálních domů, či základní školy ve městě L´Aquila, kterou jsme postavili po ničivém zemětřesení v roce 2009 v Itálii. Nicméně chceme také zdůraznit, že modulární výstava není jen účelná, ale také krásná a s přidanou architektonickou hodnotou", vysvětluje marketingový ředitel KOMA Martin Hart, jak bojuje s obecním vnímáním modulární výstavby.

Jak si tedy stojí modulární architektura versus modulární výstavba? Mezi modulární velmoci patří Holandsko, Německo, Japonsko, USA či Velká Británie. Ve světě z modulů vznikají jak školské stavby (např. dočasná škola architekta Jure Kotnika), tak dětské domovy (například Dětský domov z kontejnerů od ateliéru 4D and A Architects), multifunkční dům pro zaměstnance (např. Jídelna a šatny ve Vizovicích z produkce KOMA), sociální domy (např. Modulární rezidence s pečovatelskou péči od ateliéru HVDN architecten), hotely (např. Japonský modulární hotel Bayside Marina od ateliéru Yasutaka Yoshimura Architects), tak obytné domy (např. Modulární obytný komplex od australského ateliéru MODSCAPE).

V České republice se v poslední době nejvíce mluví právě o pavilonu EXPO 2015 v Milánu. Tento pavilon vyrobila a postavila právě vizovická společnost KOMA, která vyhrála veřejnou zakázku. Porotu zaujala zejména kvůli tomu, že její pavilon je recyklovatelný, jeho výstavba je super rychlá a cena nepřesáhla stanovenou výši. Ostatně právě sekundární využití má základní charakter recyklovatelnosti. "Pavilon rozebereme, převezeme a znovu postavíme u nás ve Vizovicích," oznámil ředitel společnosti KOMA Stanislav Martinec, "k tomuto rozhodnutí mě vedly tři základní důvody: za prvé jsme prodali námi vyráběné moduly díky úspěchu na EXPO do Paříže, Hamburku, Londýna a dalších měst, za druhé nám velmi záleží na zachování původního rázu a architektury budovy a jeho účelném užívání a za třetí jsem patriot, takže když mohl Tomáš Baťa ve své době postavit ve Zlíně nejvyšší budovu v Evropě, můžeme my ve Vizovicích postavit pavilon z EXPO."

KOMA, která je v Čechách hlavním popularizátorem modulární architektury, dokazuje svůj zájem v modulární architektuře dalšími technologicky a architektonicky zajímavými stavbami. Mimo jiné na trh uvedla i atypické moduly CITY, které se v posledních měsících objevily v několika městech (více se o CITY modulech ve městech dočtete v článku "Drobná modulární architektura oživuje města"). KOMA také pořádá festival modulární architektury ModulArch, jehož součástí je architektonická soutěž, či umožnila vznik první česky psané knihy o modulární architektuře "I [love] Module", kterou napsali ve spolupráci s Martinem Hartem z KOMA redaktoři architektonického serveru EARCH, a která je stále dostupná k prodeji na emailu redakce@earch.cz.

Z modulů lze tedy budovat i stavby, které jsou architektonicky působivé. Pokud chcete vědět více o modulární architektuře, sledujete ji na https://www.facebook.com/modularni.architektura.
0 komentářů
přidat komentář

Související články