Stavbami roku Pardubického kraje je obnovený park i úsporná škola

Vložil
ČTK
18.09.2015 09:05
Pardubice

Dobrý dům / Dalibor Borák, Helena Boráková, Základní umělecká škola Karla Malicha v Holicích

Pardubice - Obnovený park, energeticky úsporná škola nebo moderní centrum firmy v bývalých mrazírnách se staly stavbami roku Pardubického kraje. ČTK to sdělila Zuzana Nováková z pardubického hejtmanství. Výsledky soutěže se vyhlašovaly po dvou letech. Vítězem internetového hlasování o cenu veřejnosti se stala rozhledna Mariánka v Horní Čermné na Orlickoústecku.

    Odborná porota vybírala z 23 staveb zařazených do pěti kategorií. Nejvíce přihlášených objektů, osm, bylo ve skupině stavby inženýrské a dopravní a veřejná prostranství. V ní zvítězil park Na Špici v Pardubicích, který s přispěním dotací EU prošel obnovou za 36 milionů korun. Kromě úprav zeleně a cest získal pavilon se sociálním zázemím, terasou, klubovnou a grilem, přibyly venkovní tělocvičny a dětské hřiště. Zároveň byla vybudována lávka přes Chrudimku a pak i cesta podél řeky, díky níž je park propojen s Tyršovými sady a pardubickým zámkem.
    V kategorii občanské vybavenosti zvítězila nová základní umělecká škola, jejímž investorem je město Holice. Budova byla navržena jako energeticky pasivní, tedy splňující přísná kritéria pro úsporu energií. Mezi stavbami průmyslu, zemědělství a vodního hospodářství vyhrálo technologické centrum firmy Soma Globe v Lanškrouně. Architektovi Přemyslu Kokešovi a jeho týmu se podařilo vytvořit z bývalých mrazíren moderní stavbu, s využitím lehkých ocelových konstrukcí, epoxidových podlah či broušeného plechu.
    Cenu v kategorii Obnova nemovitých kulturních památek získala revitalizace historické budovy Regionálního muzea od architekta Josefa Pleskota. V kategorii rodinných a bytových domů se porota přiklonila k domu v obci Sobětuchy - Vrcha na Chrudimsku. Navrhl jej architekt Karel Thér.
    Zvláštní uznání pak dostal projekt obnovy silnice II/357 u Nových Hradů za podle poroty povedené sladění s chráněnou krajinnou oblastí. Zajímavým prvkem je použití dřeva na vnější části svodidel. Další zvláštní uznání získala obnova 11 historických objektů v rozsáhlém a nákladném projektu Zámecké návrší v Litomyšli.
0 komentářů
přidat komentář

Související články