Klášter v Chotěšově nabídl pohledy do minulosti

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
05.08.2006 22:55
Přerov

Chotěšov (Plzeňsko) - Zchátralý klášter v Chotěšově na Plzeňsku dnes zavedl návštěvníky do historie. Sdružení Chotěšovská vlna pro ně připravilo středověké tržiště, rytířské souboje a ukázky života v minulých staletích. Cílem benefiční akce je získat peníze na obnovu kláštera.

    Členy sdružení je 30 studentů z Plzeňska, kteří šest let zdarma pomáhají s opravami rozlehlé památky. Klášter, jehož kompletní obnova by si vyžádala 1,5 miliardy korun, byl v roce 2003 zařazen mezi stovku nejvíce ohrožených památek na světě. Zhruba dva roky už tam jsou o víkendu pravidelné prohlídky, kam jezdí stovky lidí.
    "Minulý rok jsme vybrali přes 44.000 korun, za něž jsme nakoupili křovinořez a nářadí na obnovu zahrady a parku," řekl ČTK Stanislav Tomanec z Chotěšovské vlny. Letošní akce byla velkolepější. Výtěžek ze vstupného půjde na údržbu klášterní zahrady. Tentokrát přišlo dvakrát více lidí než loni.
    "Do památky přišlo za 15 let pouze 30 milionů korun do oprav krovů, střech a fresky nad hlavním schodištěm konventu," uvedl plzeňský architekt Jan Soukup, předseda občanského sdružení Klášter Chotěšov, které už 15 let shání peníze a připravuje odborné podklady pro obec.
    Podle starosty Čeňka Smetany by potřeboval na odstranění havarijního stavu minimálně 100 milionů korun. Obec, která převzala památku z majetku církve v roce 2003, shání silného investora. "Díky seznamu Světového památkového fondu, kde jsme mezi památkami, jako je Velká čínská zeď, jsme očekávali výrazně větší zájem," řekl.
    Podle Tomance je třeba co nejdříve využít alespoň jedno patro konventu, aby areál začal žít. Obec chce 90 milionů korun z takzvaných norských fondů na přestavbu prelatury. Do ní přestěhuje obecní úřad, knihovnu a infocentrum.
    "Je třeba v první řadě najít pro obrovský komplex využití a opravovat ho po částech," uvedl generální ředitel Národního památkového ústavu Tomáš Hájek. Podle něj by mohl konvent získat peníze z integrovaného operačního programu.
    Chotěšov dostává peníze od ministerstva kultury, které stačí jen na opravu malé části střechy. "Letos dostaneme pouze 1,1 milionu, loni to bylo 2,3 milionu korun," uvedl Smetana. Střecha, na jejíž obnovu včetně krovů by obec potřebovala 30 milionů korun, je opravena tak z jedné třetiny.
    Obec s dvacetimilionovým rozpočtem si může dovolit dát do památky 300.000 korun ročně. Příští týden zahajuje stavbu kanalizace za 127 milionů korun. Klášter si chce ponechat. "Nejlépe by se hodil na terapeutické a rehabilitační centrum, kongresové středisko," uvedl starosta. Radnice má studii využití zahrady jako oddechového centra pro děti a mládež.
    Chotěšovský ženský klášter je z roku 1202, v 18. století byl zrušen. Po roce 1948 jej užívala armáda. Od 70. let byl opuštěn a chátral.

> www.klasterchotesov.wz.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články