Brno chce do roku 2018 opravit Janáčkovo divadlo za půl miliardy

Vložil
ČTK
20.08.2015 18:10
Brno

Brno - Brno chce do konce roku 2018 opravit celé Janáčkovo divadlo zhruba za půl miliardy korun. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). V současnosti město opravuje za 44 milionů korun fasádu, akumulátory a táhlový systém. Další rekonstrukce by se týkaly energetického zázemí a provozních prostor.

    Magistrát nyní začíná připravovat podkladové dokumenty. "Pro rok 2017 plánujeme opravit rozvody, vzduchotechniku, napětí a podobné věci. V roce 2018 zase zasáhneme do prostor jako jsou kanceláře, šatny a zázemí pro diváky," informoval Mrázek.
    Podle propočtů bude vše stát kolem půl miliardy korun. Město se bude snažit získat peníze z dotací, aby vše nemuselo hradit z vlastního rozpočtu. Hotovo chce mít do roku 2018, kdy se bude slavit sté výročí vzniku Československé republiky. "Dáváme také s pracovníky divadla dohromady plán provozu, při kterém by se rekonstrukce dotkla chodu divadla co nejméně. Jelikož ale budeme zasahovat do interiérů, bez omezení se to neobejde," doplnil Mrázek.
    Brno v létě zahájilo rekonstrukci fasády, která je v havarijním stavu, a technologií divadla. "Po 50 letech existence stavby opadávaly obkladové desky, což mohlo ohrozit návštěvníky a kolemjdoucí," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Vymění se také akumulátory, které jsou záložními zdroji pro případ výpadku elektřiny, a také táhlový systém pro jednotlivé rekvizity. Jednotlivá táhla už totiž podle Mrázka nemají takovou únosnost a udrží zhruba 50 procent váhy, pro kterou mají sloužit.
    Protože se práce protáhnou až do konce září, zrušilo Janáčkovo divadlo zářijová představení. Týká se to inscenací Tosca, Polská krev, Sněhurka a sedm trpaslíků, Rusalka a Aida. "Diváci, kteří měli zakoupené vstupenky na tato představení, je mohou vrátit nebo vyměnit za náhradní termín kdykoliv do konce září," uvedl ředitel divadla Milan Glaser. Předplatitele, kteří měli představení vidět v rámci svého abonmá, kontaktují pracovnice divadla.
    Janáčkovo divadlo v Brně je součástí Národního divadla Brno. Budova vznikla v 60. letech 20. století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články