Ministerstvo schválilo přestavbu domu kde má být Havlova knihovna

Vložil
ČTK
22.07.2015 18:45
Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) schválil stanoviska památkářů povolující přestavbu domu U Drahomířina sloupu na pražských Hradčanech. Historický dům koupil podnikatel Zdeněk Bakala pro činnost Knihovny Václava Havla. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva kultury (MK) Simona Cigánková.

    Zamýšlenou přestavbu kritizuje Klub Za starou Prahu, obyvatelé sousedních domů a zejména poslední obyvatel domu Bohumil Vejtasa. Podali své námitky k územnímu řízení na přestavbu domu. Přezkumné řízení se mělo týkat stanoviska ministerstva kultury i magistrátních památkářů. Cigánková uvedla, že předchozí stanovisko MK bylo vydáno v souladu s právními předpisy a není důvod k přezkumnému řízení. Případ nyní spadá pod stavební odbor pražského magistrátu.
    Podle projektu by v jižní části objektu, která má půdorys čtverce, měl vzniknout bytový dům. V dalších třech stranách čtverce by byla Knihovna Václava Havla s několika byty pro hostující profesory. "Atrium by mělo být zastřešeno lehkou konstrukcí a mělo by se stát součástí přednáškových prostor," řekl deníku Právo šéf stavebního úřadu Prahy 1 Oldřich Dajbych. Problém podle něho představuje poslední nájemník, který má doživotní právo užívání a stavbu blokuje. Původně dům U Drahomířina sloupu obývalo více lidí, po dohodě s investorem se odstěhovali.
    Územní řízení se konalo v roce 2011 a o rok později bylo obnoveno poté, co investor přepracoval stavební plány. Výhrady kritiků se týkají hlavně rozsahu podsklepení nádvoří. Podkopávání je prý předimenzované, zbytečné a může ohrozit statiku domu i okolních staveb. Další výtka směřovala na zastřešení dvora. Náklady na přestavbu odhadl Bakala na přibližně 200 milionů korun.
    Knihovna Václava Havla se k záležitosti nevyjádřila, její ředitelka Marta Smolíková je v zahraničí. "V době dovolených zde není nikdo kompetentní, kdo by mohl tuto záležitost nějak komentovat," řekla ČTK manažerka kanceláře Knihovny Václava Havla Lucie Prachařová.
    Do konce června 2014 Havlova knihovna pořádala své akce pro veřejnost v Galerii Montmartre v Řetězové ulici, kanceláře, archiv a badatelna pro veřejnost byly v Kateřinské ulici. Od září téhož roku se ze dvou dosavadních působišť přestěhovala "pod jednu střechu" do Ostrovní ulice. Instituce byla založena v roce 2004 po Havlově odchodu z prezidentského úřadu po vzoru podobných institucí v USA.
0 komentářů
přidat komentář

Související články