Chata bratří Čapků v Budislavi získala milion korun na opravy

Vložil
ČTK
09.07.2015 00:50
Stanislav Tobek

Budislav (Svitavsko) - Dům bratří Čapků v Budislavi na Svitavsku, který je v havarijním stavu, získal od pardubického kraje milion korun na opravy. Dům patří Českému centru Mezinárodního PEN klubu a je od roku 2000 kulturní památkou, řekl ČTK hejtman Martin Netolický (ČSSD). Chata vznikla na konci 30. let z popudu spisovatele Karla Čapka.

    Dřevěná chata stojí na kamenné podezdívce, má dvě patra a čtyři předsazené lodžie. Od loňska je zavřená. "Rádi bychom budovu otevřeli i pro veřejnost, abychom mohli představit Karla Čapka tak, jak není příliš znám, a to například tematickou výstavou Karel Čapek - fotograf," řekl hejtman.
    Vloni PEN klub zajistil nejnutnější opravy. Bylo nutno nahradit nevyhovující podlahy na terasách, zajistila se výměna a obnova nefunkčních rozvodů vody a vytápění či výměna nefunkčního kanalizačního potrubí. Do budoucna se musí budova ještě vysušit a musí se zabránit dalšímu šíření vlhkosti. Plánuje se třeba odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.
    "Opravy bereme útokem, využíváme brigádníky. Jsem moc rád, že se o chatě začalo víc mluvit, že lidi zajímá. Kdyby se opět otevřela příští sezonu, budu moc rád. Snad se seženou ještě další peníze. Chata začne vydělávat a mohly by být i prostředky na pozemky, které jsou kolem a jsou zanedbané," řekl ČTK správce chaty Štěpán Heger.
    "Dům bratří Čapků byl původně určen pro práci, setkávání i odpočinek českých spisovatelů a cílem Českého centra Mezinárodního PEN klubu, aby svému původnímu účelu sloužil i v budoucnu," řekl Netolický.
    PEN klub chatu zaplatil z výtěžku 16. kongresu, na stavbu přispěl i sám Karel Čapek. Dlouho se tradovalo, že objekt navrhl výtvarník a spisovatel Josef Čapek, autorem chaty je však Stanislav Tobek, žák Josefa Gočára. Tobek navrhl řadu sokoloven, školních budov a tělocvičen.
0 komentářů
přidat komentář

Související články