Olomoucká filozofická fakulta dokončila opravu historických budov

Vložil
ČTK
20.05.2015 23:00
Olomouc

Olomouc - Olomoucká Filozofická fakulta Univerzity Palackého dokončila rozsáhlou rekonstrukci dvou historických budov v Křížkovského ulici. V bývalých kanovnických rezidencích vzniklo díky téměř stomilionové dotaci špičkové výukové a vědecké pracoviště, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Palaščák. Rekonstrukce podtrhla zajímavé historické fragmenty těchto budov. Opravy objektů se týkaly šesti kateder.

    "Opravy budov začaly 20. ledna 2014 a trvaly deset měsíců. Od rekonstrukce Konviktu jde o nejrozsáhlejší investiční aktivitu filozofické fakulty. Výdaje projektu činily 95,1 milionu korun," uvedl Palaščák. Téměř 81 milionů korun zajistila dotace z Operačního programu Věda a výzkum pro inovace a 14 milionů šlo ze státního rozpočtu, dodal.
    V rekonstruovaných objektech vznikla nová vědecká pracoviště. Jde o specializovanou laboratoř psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnická laboratoř, překladatelské a jazykové učebny či nové knihovny. "Moderní prostory umožňují pedagogickým a vědeckým pracovníkům provádět vědu a výzkum na aktuální světové úrovni a zavádět do výuky progresivní studijní metody s využitím informačních a komunikačních technologií a audiovizuální techniky," uvedl prorektor pro organizaci a rozvoj Ondřej Kučera.
    Rekonstrukce bývalých kanovnických rezidencí zároveň upozornila na zajímavé historické fragmenty, které jsou citlivě začleněny do opravených prostor. Patří mezi ně bývalá privátní kaple v prvním patře budovy číslo 12, která je bohatě vymalovaná freskou. Dochovala se zde také goticko-renesanční kaple s křížovou klenbou, ale i malované trámové stropy. "Skloubením historických prostor s prostorovými nároky filozofické fakulty vznikla důstojná architektonická vrstva, která nese dědictví dalším generacím," uvedl architekt Tomáš Machovský.
    Zástupci univerzity již dříve uvedli, že opravy budov se dotknou šesti kateder fakulty - katedry aplikované ekonomie, asijských studií, filozofie, nederlandistiky, obecné lingvistiky a katedry politologie a evropských studií.
0 komentářů
přidat komentář

Související články