Díky komponentům Prefa spatřil světlo světa další architektonický skvost

Vložil
Tisková zpráva
22.04.2015 11:55
Mimořádně úspěšný kousek architekta Xaviera Fromonta stojí od roku 2014 ve francouzském  Douvaine. Architekt si společně se svou manželkou Rachel vytvořili naprosto perfektní pracovní i životní prostor, který naplňuje heslo „Architekt má být snílek a poeta, který do staveb promítá své vlastní pocity.“


Zvedněte oponu
– tak zní heslo odvážné stavby, kterou Fromont zrealizoval za použití střešního a fasádního panelu FX.12 od společnosti PREFA Aluminiumprodukte. Všechny stěny ateliéru visí na deskách, které jsou ze 40 cm silných lepených nosníků. Takto vzniklé kazety jsou naplněny izolací. Vnitřní a vnější fasády z dřevěných panelů a střešních latí tvoří skelet, jež podepírá externí plášť z panelů FX.12 a nerezových kovových pásů. Za zmínku stojí i to, že izolační fasádní systém přispívá k optimalizaci tepelného výkonu, protože ateliér de l´architecte byl od samého začátku koncipován jako pasivní dům.

Působivý kontrast
Dvojice slavných architektů nám působivě ukazuje, jak lze jasné protiklady spojit do dokonale harmonického celku. To bylo možné především díky využití celé škály materiálů, jako například bílé OSB, betonu, kovu a skla.

Vnější vzhled ateliéru byl navržen s ohledem na okolní prostředí, do kterého dokázal přirozeně zapadnout. Velký prostor byl při realizaci věnován každé maličkosti a preciznímu vyvedení i toho sebenepatrnějšího detailu. Xavier Fromont k tomu dodává: „Budova je symbolem naší touhy po dokonalosti a především přesnosti. Na pohled vypadá jako tvrdá skála, je čtyřhranná, pevná a tmavá.“ Černý střešní a fasádní panel FX.12 společnosti PREFA Aluminiumprodukte díky svým vlastnostem skvěle zapadl do celého architektonického konceptu budovy.

Chytrá rafinovanost

Panel FX.12 je na první pohled velmi strohý, ale vhodně ho doplňuje decentní síťovitá struktura, která v kombinaci s horizontální pokládkou působí originálně a velmi efektně. Díky zrcadlovému odrazu se na fasádu promítá obraz okolního prostředí a přirozeně tak dotváří její spojení s přírodou. Fromont k tomu říká: „Díky černému fasádnímu panelu FX.12 je vzhled budovy v každou denní dobu jiný, protože intenzita světla i úhel jeho dopadu si s podobou fasády pohrávají a dokážou vytvářet fascinující škály barev a obrazů.“

Již během výroby získávají fasádní komponenty PREFA svůj jedinečný design, kdy téměř každý kousek je originál. Vzor zlomů se neopakuje a je tedy nepravidelný, což obzvláště vyniká u velkých ploch. Tím vzniká ona působivá hra světla a stínu, která každého diváka na první pohled zaujme. Kromě estetického účelu splňují zlomy ale také funkční hledisko: panely se dodatečně vyztuží, což znamená vyšší odolnost při stejné tloušťce materiálu.

Dokonalý celek
Jemné kovové linie, které podtrhují hru světla a stínu se vinou po celé budově. „Abychom ještě více podtrhli kreativní vzhled budovy, pracovali jsme s vertikálními křivkami z nerezového hladkého kovu, které jsou umístěné na kovových úchytech,“ vysvětluje Xavier Fromont. Architekt toto dílo považuje za naprostý unikát, který bylo možné postavit jen díky tomu, že společnost PREFA nabízí střešní a fasádní panely s tak širokou a všestrannou možností využití.

Doporučení architekta
Od dokončení studia architektury hledáme optimalizaci technických komponent, životního a funkčního prostoru. Přitom postupujeme s globální orientací na vzhled, místo a pohled, která vysvětluje implementaci, tvar a velikost, estetiku budovy a vizi architekta. Materiály PREFA se svou komplexností vždy přesně hodí k této image”. Xavier Fromont, architecture concept.

Údaje o stavbě:
Místo: Douvaine, Francie
Objekt: ateliér
Architekt: Xavier Fromont, architecture concept

Sortiment výrobků PREFA fasádní panel FX.12:
Stručný popis: FX.12 – jedinečný střešní a fasádní panel, který se svými podélnými a příčnými zlomy v ploše umožňuje mimořádně futuristické ztvárnění. Díky dvěma různým velikostem a tomu odpovídajícímu asymetrickému vzhledu se dá doplňkově podoba každého domu ještě individuálně zvýraznit. Tento výrobek získal hlavní cenu za nejlepší exponát veletrhu Střechy Praha 2012 s názvem "Zlatá taška 2012" v oblasti inovace, zajímavého technického řešení, pokrokovosti a mimořádné kvality za přijatelnou cenu.

Materiál: hliník s dvouvrstvým vypalovaným lakem, tloušťka 0,7 mm
Rozměry: 1400x420 mm a 700x420 mm
Hmotnost: 2,3 kg/m2
Barvy P.10: tmavě hnědá, antracit, cihlově červená, tmavě červená, světle šedá, písková, břidlicová
Technická rafinovanost: stojatá úhlová drážka plní více funkcí současně: 1. optimálně chrání proti zatékání při prudkém dešti a vlhkosti, 2. eliminuje roztažnost materiálu při změnách teplot, zlepšuje samočištění plochy díky snadnému odplavování nečistot.
0 komentářů
přidat komentář

Související články