Rekonstrukce Šlechtovy restaurace začne až za rok

Vložil
ČTK
19.04.2015 21:15
Praha

Praha - Roky plánovaná rekonstrukce historické Šlechtovy restaurace ve Stromovce se opět posouvá. Začít by měla až příští rok a vyjde na 150 milionů korun. Slavnostní otevření čeká historickou budovu na jaře roku 2017. Na dotaz ČTK to řekl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Památkově chráněná restaurace chátrá už desítky let. Její oprava byla v minulosti opakovaně odložena.
    Památkáři stav budovy dlouhodobě označují za neutěšený. Poslední výběrové řízení zrušilo hlavní město, které je správcem památky, loni. Projekt byl příliš nákladný, počítalo se s opravou za čtvrt miliardy. Architekt následně dostal za úkol předražený projekt zjednodušit. Ubude nákladných schodišť, výtahů i nadbytečného sociálního zařízení. Oprava se tak zlevní zhruba na polovinu.
    V květnu nebo v červnu podle Wolfa začne projekt posuzovat příslušný stavební úřad, který má vydat povolení. V září město vypíše výběrové řízení na stavitele. "Práce by tak měly začít v průběhu příštího roku," uvedl radní.
    Budova Šlechtovy restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Jméno nese po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl ale dostavěn v polovině 19. století. V roce 1978 a o dva roky později budova vyhořela, od té doby chátrá. Poničila ji také povodeň v roce 2002.
0 komentářů
přidat komentář

Související články