Santiniho klášterní kostel v Želivi bude kvůli opravám uzavřen

Vložil
ČTK
15.04.2015 20:15
Jan Blažej Santini-Aichel

foto: santini.cz
Želiv (Pelhřimovsko) - Želivský klášterní kostel Narození Panny Marie bude kvůli rozsáhlým opravám téměř do konce roku uzavřen. Do práce se tam řemeslníci pustili po Velikonocích. Stavební zásahy se budou týkat interiéru i vnějších omítek. Do dílen restaurátorů se stěhuje mobiliář kostela, restaurovány budou také varhany, řekl dnes ČTK provizor kanonie premonstrátů Jakub Jan Med. Klášter včetně kostela je národní kulturní památkou.
    Klášterní chrám byl naposled přestavěn za účasti architekta Jana Blažeje Santiniho, tedy zhruba před třemi stovkami let, ve slohu gotizujícího baroka. Kostel bude uzavřen po celou dobu oprav, protože bude vystěhováno vybavení, včetně lavic. Obnovou bude procházet i hlavní oltář. "Jenom při výjimečných příležitostech bychom se pokusili kostel zprovoznit," uvedl Med. Veřejně přístupné mše nyní premonstráti slouží v křížové chodbě kláštera.
    Náklady na jeho nynější opravy podle výsledků výběrových řízení zveřejněných na internetu převýší 31 milionů korun, kanonie na ně získala dotaci z Integrovaného operačního programu.
    Nejdražší bude restaurování mobiliáře. Do dílen restaurátorů se z kostela postupně přestěhuje většina volně stojících plastik i prvky z oltářů. Obnoveny budou rovněž chórové varhany a varhany na hlavním kůru, jimž by měla být navrácena barokní podoba, včetně zvuku. Mnoho prvků je teď u těchto varhan poškozeno nebo zničeno. Stavbaři spraví strop a postarají se o výmalbu kostela, opravovat budou rovněž vnější omítky želivského chrámu.
    V budoucnu bude podle provizora potřebovat opravu i kostelní střecha, jejíž krytina pomalu dosluhuje. V horším stavu jsou ale střechy sousední budovy konventu. "Tam se do těch střech musíme pustit co nejdřív," uvedl.
    Starobylý želivský klášter má za sebou pohnutou historii. V roce 1950 v něm komunisté zřídili internační tábor pro kněze a řeholníky. V letech 1957 až 1992 tam sídlila psychiatrická léčebna. Premonstráti se vrátili počátkem 90. let a starají se o postupnou obnovu areálu. Předloni byly dokončeny opravy ambitu. Národní kulturní památkou je klášter od roku 2010.

0 komentářů
přidat komentář

Související články