Současná architektura na východě Slovenska

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
11.03.2015 07:50
Michal Burák
Irakli Eristavi

Výstavu Současná architektura na východě Slovenska zahájí přednášky dvou zástupců vystavujících ateliérů, Michala Buráka (Architektonické štúdio Atrium) a Irakli Eristaviho (zerozero). Architekty uvede historik a teoretik architektury profesor Matúš Dulla. Výstavu zahájí velvyslanec Slovenské republiky Peter Weiss a Vladimír Valovič, ředitel Slovenského institutu.

Výstava bude v Galerii Jaroslava Fragnera otevřena až do 12. dubna 2015.
Pořadatelé: Galerie Jaroslava Fragnera, Architektonické štúdio Atrium
Koncept výstavy: Architektonické štúdio Atrium

Jaké poselství by měla současná architektura zhmotňovat, vystihl kdysi český teoretik architektury Dalibor Veselý: „architektonické dílo je artikulací a ztělesněním lidské zkušenosti světa“.
Jaká je dnešní zkušenost, jaká témata otevírá? Je jich mnoho, ale nepochybně k nim můžeme zařadit vztah architektury k omezeným zdrojům energie a materiálům, vztah přítomnosti a minulosti, detail a autentičnost myšlenky.
Výstava East Side Architecture/ Současná architektura na východě Slovenska je projekt, který se rodil více jak čtyři roky, na začátku jako spontánní architektonický happening, později jako originální outdoorová expozice, až vše vyústilo do poměrně rozsáhlého knižního a výstavního konceptu. 
Těžištěm je výběr čtyřech desítek architektonických realizací, které vznikly převážně v první dekádě nového milénia. Selekce neusiluje o extrakt regionálních specifik a nehledá lokální ukotvenou identitu. Hlavní obsah je třeba vnímat jako věcný dokument o současné kondici architektury na východě Slovenska. Široké spektrum typologických druhů, mezi nimi také rodinné a bytové domy, knihovny, školy, sakrální stavby, galerie, sportovní haly či dokonce krajinné vyhlídky, ilustrují velké barevné fotografie, grafické dokumentace a piktogramy, které jsou vizuální zkratkou vybraných objektů. Obrazové materiály doprovázejí bohaté faktografické údaje. Nadstavbou je série volně řazených esejí od čtveřice přizvaných autorů, kteří téma východoslovenské architektonické produkce reflektují z různých úhlů pohledu.
Aktuální výstava v Galerii Jaroslava Fragnera nabídne netradiční pohled na architekturu, fotografii a scénický design. Mohutný světelný levitující objekt vtáhne návštěvníka do netradičního světa současné architektonické pohádky někde na pomezí východní Evropy.
Skutečnost, že architektura na východě žije, dokazuje i aktuální selekce čtyř top realizací ze Slovenska nominovaných na Evropskou cenu za architekturu - Mies van der Rohe Award, kde dvě ze čtyř staveb jsou z Košic.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář