Zlínská radnice odmítla studii na proměnu zámku, nelíbila se lidem

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
04.03.2015 13:10
Zlín

Pavel Míček Architects

Zlín - Zlínská radnice odmítla navrženou studii revitalizace zámku, kterou vytvořil pro obecně prospěšnou společnost Zlínský zámek architekt Pavel Míček. Majitelem památky je město, Zlínský zámek ji má v pronájmu a snaží se o její oživení a obnovu. Míček představil svou studii na konci loňského roku, lidé ji však například na sociálních sítích kritizovali.
    Nejvýraznějším navrženým zásahem je umístění moderní nástavby, která by měla nahradit střechu zámku. Město se poté v anketě zeptalo obyvatel, zda se jim studie líbí. Nelíbí se 2655 hlasujícím, souhlasný názor vyslovilo 95 lidí, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Ondřej Běták (STAN).
    S navrženou podobou revitalizace zámku nesouhlasili ani památkáři, kteří považují některé zásahy do zámku za nepřijatelné. Podle Bětáka se návrh nelíbí ani městské radě. "Revitalizaci zámku podle tohoto návrhu určitě nepodpoříme," uvedl. Rada se podle něj seznámila se studií stejně jako veřejnost až po jejím dokončení. "Pan architekt trošku přestřelil, byla chyba, že měl zcela volné ruce," řekl náměstek, který kritizoval také skutečnost, že architekt věc nekonzultoval s památkáři.
    Reakce obyvatel krajského města, v němž žije asi 75.000 lidí, byla podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka největší v posledních letech, na jiné ankety většinou odpovídají stovky lidí. Přes 2000 anketních lístků se v poslední době sešlo jen v otázce zachování pošty v centru města. "Nejvíce reakcí nyní bylo jednoznačně na navrženou podobu střechy a všechny byly negativní. Hlasující naopak nekritizovali využití vnitřních prostor zámku, kde má podle návrhu vzniknout muzeum zasvěcené architektuře, restaurace, kavárna nebo obřadní síň," uvedl Dvořák.
    Zástupkyně Zlínského zámku Kateřina Martykánová dnes ČTK řekla, že společnost nebyla o výsledcích ankety ani rozhodnutí města oficiálně informována. "Ze strany města nám bylo pouze přislíbeno vytvoření pracovní skupiny, která nás bude kontaktovat k dalšímu postupu. Reakce obyvatel nás nepřekvapila, respektujeme ji. Uvědomujeme si, že naše řešení je odvážné a očekávali jsme, že vyvolá diskusi. Pro nás jsou více zajímavé podněty a konstruktivní návrhy, které získáváme z našeho dotazníkového šetření na webu www.zlinskyzamek.cz, kde je možné se také s kompletní architektonickou studií seznámit," uvedla Martykánová.
    Většinu nákladů na Míčkovu studii uhradil Zlínský zámek, město přispělo 200.000 korunami na návrh vnitřního využití objektu. "Peníze byly využity na to, na co měly být, ale ještě není jasno, zda byly smysluplně využity. Se studií jsme ještě nebyli oficiálně seznámeni," podotkl Běták. Město zřejmě podle něj vyhlásí architektonickou soutěž na obnovu zámku.
    Přes nesouhlas s navrženou studií radnice kladně hodnotí spolupráci se společností Zlínský zámek. "Hlavně díky ní zámek po odchodu krajského muzea a galerie žije. Své pravidelné návštěvníky má už Galerie Václava Chada a jsme rádi za všechny další akce, za kterými stojí," uvedl primátorův náměstek Patrik Kamas (ANO).
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
muzeum zasvěcené architektuře?
raval
04.03.15 03:46
zobrazit všechny komentáře

Související články