PREFA FX.12 a REYNOBOND pro objekt s futuristickou fasádou

Vložil
Tisková zpráva
12.01.2015 10:15
Nedaleko slovenské metropole Bratislavy vznikl architektonický projekt, jehož fasáda slučuje rovnou tři různé materiály. Vůbec poprvé byl přitom na Slovensku použit velkoplošný a současně „nejmladší“ prvek sortimentu PREFA, nadčasový fasádní panel FX.12.

V červnu roku 2012 začal architekt Pavel Kosnáč projektovat nový vzhled fasády rodinného domu ve vesničce Borinka o ploše 470 m2. „Nejprve jsme zrealizovali kompletní vnitřní uspořádání s vysokými stropy a otevřeným prostorem. Následně nás investor pověřil, abychom navrhli i nový vnější plášť budovy,“ říká architekt Kosnáč.

Zdařilá kombinace materiálů
„Okolo různě dimenzovaných a velkoplošných oken jsme se rozhodli pro kombinaci více materiálů. Kromě klasické omítky a dřevěného obložení z cedrového dřeva ve vstupní části bylo použito především dominantní hliníkové obložení panely FX.12 v antracitové barvě P.10. O jeho použití rozhodl design, estetika a bezúdržbovost,“ upřesňuje architekt Kosnáč. Téměř polovina celkové plochy fasády byla obložena materiálem FX.12.



Hra s barvami

Potřebný cit pro detail a perfektní řemeslné dovednosti při montáži FX.12 jsou dílem klempířské firmy Šerfezi. Před osazením fasády a oken musely být vytvořeny speciální lemy. U oken o rozdílných velikostech, jejichž celková plocha skla činí 170 m2, byla namontována žaluziová konstrukce, která byla osazena pod hliníkový rám. Zde byl použit další jedinečný produkt, a sice fasádní deska REYNOBOND, kterou montovala firma Zinn s.r.o. Jako dominantní barvy byly použity antracitová, tmavě šedá a bílá, které vzájemně zajišťují dokonalý optický soulad celého objektu.

Pravidelná nepravidelnost
Střešní a fasádní panel FX.12 patří, společně s fasádními deskami REYNOBOND, už po více než dva roky k nejosvědčenějším a nejoblíbenějším produktům z portfolia společnosti PREFA Aluminiumprodukte. „Kromě dlouhé životnosti se zárukou na materiál 40 let a maximálními optickými nároky FX.12 neustále ohromuje klempíře snadnou a rychlou montáží. Díky stojaté úhlové drážce na každém panelu jej lze připevnit přímo na spodní konstrukci pomocí připravených otvorů, a to bez použití příponek. Stručně řečeno FX.12 zjednodušuje montážníkům práci,“ říká Ing. Peter Kubička, zástupce společnosti PREFA na Slovensku. O futuristický vzhled povrchu této fasády se zasloužily především efektní nepravidelné zlomy, které v závislosti na úhlu dopadu slunečního svitu vytvářejí na fasádě zajímavé efekty a mění její tvář. S panely FX.12 tak bude fasáda pokaždé jiná, nikdy se neokouká a nikdy nevyjde z módy.

Na řadě je střecha
Vnitřní a vnější úpravy vily v Borince jsou dokončené. „V plánu je ještě pokládka střešní krytiny, kterou bude tvořit maloformátová falcovaná taška PREFA rovněž v antracitové barvě P.10 na ploše o velikosti 230 m2,“ informuje architekt Kosnáč. Na střechu tedy bude použit maloformátový produkt, což je ostatně na Slovensku naprosto běžné – používá se zde u devíti z deseti rekonstrukcí či novostaveb.

Doporučení architekta
„Produkt FX.12 byl uveden na slovenský trh teprve nedávno. Při výběru materiálu na fasádu hrála velkou roli odolnost vůči povětrnostním vlivům a dlouhá životnost. Ale pro FX.12 nakonec rozhodla i jedinečná estetika a architektonické možnosti použití. Tyto prvky pro nás představovaly výhody v porovnání s jinými materiály.“ Architekt Pavel Kosnáč, KOSI S.R.O.

Údaje o stavbě:
Místo: Borinka, Slovensko
Objekt: rodinný dům
Plocha fasády: 470 m2
Architekt: Pavel Kosnáč, KOSI S.R.O.
Montážní firma: Zlatko Šerfezi, Zinn s.r.o.

Sortiment výrobků PREFA fasádní panel FX.12:
Stručný popis:   
FX.12 – jedinečný střešní a fasádní panel, který se svými podélnými a příčnými zlomy v ploše umožňuje mimořádně futuristické ztvárnění. Díky dvěma různým velikostem a tomu odpovídajícímu asymetrickému vzhledu se dá doplňkově podoba každého domu ještě individuálně zvýraznit. Tento výrobek získal hlavní cenu za nejlepší exponát veletrhu Střechy Praha 2012 s názvem "Zlatá taška 2012" v oblasti inovace, zajímavého technického řešení, pokrokovosti a mimořádné kvality za přijatelnou cenu.
Materiál: hliník s dvouvrstvým vypalovaným lakem, tloušťka 0,7 mm
Rozměry: 1400x420 mm a 700x420 mm
Hmotnost: 2,3 kg/m2
Barvy P.10: tmavě hnědá, antracit, cihlově červená, tmavě červená, světle šedá, písková, břidlicová
Technická rafinovanost: stojatá úhlová drážka plní více funkcí současně: 1. optimálně chrání proti zatékání při prudkém dešti a vlhkosti, 2. eliminuje roztažnost materiálu při změnách teplot, zlepšuje samočištění plochy díky snadnému odplavování nečistot.

Sortiment výrobků PREFA Reynobond – kompozitní panely:

Stručný popis: Hliníkové kompozitní panely Reynobond jsou vhodné pro interiérové použití i pro řešení designu fasády. Lze je aplikovat jak na novostavby tak rekonstrukce. Mezi jeho výhody patří možnost velkoplošných realizací, které vyžadují zvláštní požadavky na rovinnost a tuhost.
Materiál: panely z 3 mm silného polyetylenového jádra s ochrannou fólií a dvou 0,5 mm hliníkových desek s vysoce kvalitním dvouvrstvým vypalovaným lakem.
Rozměry: tloušťka: 4 mm, šířka: 1500 mm, délka: 4010 mm – další rozměry na přání
Teplotní odolnost: od -50 °C do +80 °C
Čištění: tlakovou vodou, houbou nebo kartáčem
Barvy: kromě standardních i speciální barvy a stupně lesku na přání od 500 m2 (všechny barvy RAL, NCS)
______________________________________________________________________
Společnost PREFA Aluminiumprodukte GmbH si za posledních 65 let udělala jméno v celé Evropě díky vývoji, produkci a odbytu vysoce kvalitních střešních a fasádních systémů z hliníku. Značka PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 21 evropských zemích, sídlo firmy je ve městě Marktl/Lilienfeld v Dolním Rakousku. Skupina PREFA zaměstnává 400 pracovníků. Více než 4.000 druhů položek je vyráběno výhradně v Rakousku a Německu. Společnost PREFA je součást skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců ve více než 30 výrobních závodech. Na českém trhu je firma PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. od roku 1994, sídlo má v Praze v Horních Počernicích a v současnosti ji tvoří 14 členný tým.
0 komentářů
přidat komentář

Související články