Na dokončení záchrany synagogy v Písku půjdou miliony korun

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
10.01.2015 10:05
Písek

Písek - Na dokončení obnovy synagogy v Písku půjde letos přes 40 milionů korun. V roce 1995 byla zdevastovaná budova vrácena do vlastnictví Židovské obce Praha, o šest let později byla prohlášena památkou a začala její záchrana. Po mnoha letech ji pomůže uzavřít dotace z EU. Pokud se podaří úspěšně uzavřít smlouvu s dodavatelem, stavební práce by mohly začít v březnu. Dokončeny musí být do konce listopadu. ČTK to řekl koordinátor projektu Federace židovských obcí v ČR Jan Kindermann.
    Písecká synagoga je součástí druhé etapy projektu Revitalizace židovských památek v ČR. Vznikne při ní síť šesti společenských center židovské kultury. Kromě Písku také v Plzni, Čáslavi, Rychnově nad Kněžnou, Neveklově a v Polici u Jilemnice. Projektované náklady jsou přes 106 milionů korun bez DPH, snížit by je měla soutěž, která byla vypsaná začátkem měsíce. "Pokud se podaří úspěšně najít dodavatele prací a nikdo se neodvolá, práce začnou začátkem března. Když nastanou komplikace, o dotaci přijdeme, protože projekt musí skončit 30. listopadu," konstatoval Kindermann.
    Synagoga v písecké Soukenické ulici, stojící východně od náměstí, byla postavena v roce 1872 v orientálním slohu s novorománskými prvky jako náhrada za starší modlitebnu doloženou ve městě od počátku 18. století. Bohoslužebným účelům sloužila do druhé světové války, po ní byla využita jako skladiště Velkoobchodu s oděvním zbožím. V té době byl hlavní modlitební sál rozdělen stropem na dvě podlaží.
    Právě vybouráním mezistropu v úrovni ženské galerie a dokončením rekonstrukce krovu a střechy by stavební práce měly začít. Objekt se musí odvlhčit, rekonstruována bude ženská galerie, vybudován zničený svatostánek a zazděny průmyslová vrata. Položit se také musí nová dlažba a pokračovat se bude v obnovení původní výmalby, která zůstala zachována z asi 80 procent, na zbytku ji zdevastovala zatékající voda.
    Podle správce synagogy Václava Kinského stát, město a majitel do nejnutnější záchrany za posledních sedm let investovali kolem 600.000 korun. V roce 2004 byly provedeny základní záchranné práce týkající se opravy střešního pláště a krovu a byl proveden restaurátorský průzkum, o rok později bylo zahájeno restaurování interiéru synagogy.
    V únoru se podle Kindermanna začne pracovat na scénáři expozice. Bude se zjišťovat, co se zachovalo z původního vybavení synagogy. Centrum bude sloužit společenským akcím, tedy koncertům, výstavám či besedám přibližujících židovskou kulturu. V expozici budou zmínky i o významných osobnostech regionální židovské komunity.
0 komentářů
přidat komentář

Související články