Brno postaví nové startovací byty a dům s pečovatelskou službou

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
26.05.2015 22:35
Brno

Brno - Brno za 320 milionů korun postaví ve Vojtově ulici dva domy, v nichž budou startovací byty a byty pro seniory s pečovatelskou službou. Původně tam mělo být 116 bytů, město ale jejich počet zvýší na 134, řekla dnes novinářům primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Stavba začne v roce 2017, než se vyřeší všechny potřebné dokumenty. Hotovo by mohlo být ještě do konce téhož roku.

    Projekt připravovalo už bývalé vedení města. "Původně mělo vzniknout 73 startovacích bytů a 43 pro seniory. My ale poměr otočíme a vytvoříme 86 bytů pro seniory a 48 startovacích. Celkový počet přitom zvýšíme o 18," řekla Liptáková. Domov by v nových domech měly najít dvě stovky lidí. "V domově s pečovatelskou službou mohou být v bytě dva lidé, do startovacích se vejde například rodina se dvěma dětmi," dodala Liptáková.
    Podle ní je důvodem změny fakt, že po bydlení pro seniory je větší poptávka než po startovacích bytech. "Startovací byty navíc můžeme udělat i v městských bytech, ale domov s pečovatelskou službou pro seniory v nich vytvořit nelze. Má to svoje předpisy a není to tak jednoduché," řekla Liptáková.
    Součástí objektů bude pečovatelská služba, pobočka Knihovny Jiřího Mahena, kavárna, kulturně vzdělávací středisko a poblíž budou místa k parkování.
    Brno má pět desítek domovů s pečovatelskou službou, které nabízejí zhruba 900 bytů. Dalších asi 1000 čekatelů na místo město eviduje. Kromě toho má Brno asi 20 domovů pro seniory s celkovou kapacitou přes 2000 lůžek. Stejný je i počet žadatelů o umístění do těchto zařízení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články