Kulturpark Košice otevřený pro umění a světlo

Vložil
Tisková zpráva
09.12.2014 08:50
VELUX Česká republika, s.r.o.

Autor: Zerozero, Ing. arch. Irakli Eristavi, Ing. arch. Pavol Šilla, Ing. Gabriel Boženík,
Dr. Art. Marcel Benčík, Ing. arch. Milan Vlček, Ing. arch. Silvia Šillová
Místo: Košice
Fotografie: prof. Ľubo Stacho, Robo Kočan



Rekonstrukcí bývalých kasáren z 19. století a jejich proměnou v Kulturpark získali obyvatelé Košic nové centrum kultury, odpočinku a vzdělávání v blízkosti historického centra. Hlavní myšlenku otevřít komplex pro lidi a umění podtrhl v návrhu také větší průnik denního světla do interiéru. Paprsky světla pronikající střešními okny a světlovody přinášejí do místnosti více otevřenosti a nový estetický rozměr. 

Revitalizace rozsáhlého areálu bývalých zásobovacích kasáren rakousko-uherské armády byla největším investičním záměrem projektu Košice – Evropské hlavní město kultury 2013. Ústředním tématem rekonstrukce bylo otevření areálu směrem k městu a lidem. Autoři projektu toho dosáhli odstraněním původní zdi po celém obvodu areálu a vytvořením nového urbánního prostoru – náměstí jako prostoru pro umění, demokracii, setkávání a sociální interakci.

Nová řešení respektující historii
Architektonický koncept revitalizace byl založen v první řadě na důkladném prozkoumání původních historických objektů i překrásného parku a na respektu k nim. Původní areál byl doplněn o osm nových pavilonů, jež podporují expanzi aktivit z hlavních budov do veřejného prostoru a parku. Výraznější zásahy do původních struktur představovalo zejména vytvoření prostupů a otevření prostoru, aby vstupní prostory a následně další shromažďovací prostory získaly potřebné dimenze, kvalitu a světlo.

Atmosféru interiéru dotváří hra světla
Více světla v interiéru vytváří pocit otevřenosti a volnosti, podporuje kreativitu a zároveň zprostředkovává kontakt s jedinečným okolním prostředím. Umění v interiéru je propojeno s okolním světem také prostřednictvím střešních oken a světlovodů VELUX, jež představovaly automatickou volbu při realizaci nového krovu a střechy na rekonstruovaném objektu Bravo. V nových pavilonech je průnik světla do interiéru řešen pomocí strukturální fasády. Na Slovensku jsou tyto fasády unikátní tím, že mají také nosnou funkci, neboť nesou stropy pavilonů.

Střešní okna zvyšují kvalitu prostor
Nová střešní okna na objektu Bravo zásadním způsobem zvýšila kvalitu podkrovních prostor plnících shromažďovací funkci. Střešní okna VELUX v podkrovních sálech s multifunkčním využitím vytvářejí v interiéru zdravé prostředí zalité denním světlem. Zároveň umožňují přirozenou ventilaci a odvětrávání zahřátého vzduchu z vnitřního prostoru. Dálkové ovládání oken zvyšuje komfort při zajišťování účinného větrání.

Novostavby zrcadlí objekty a dění v okolí
Nové jednopodlažní pavilony jsou jednoduché kubické objekty, jejichž obvodový plášť představuje kombinaci transparentních a reflexních ploch. Díky použití transparentní strukturální prosklené fasády jsou procesy, které v nich probíhají, viditelné pro kolemjdoucí. Plné části jejich pláště jsou zhotoveny z vysoce leštěného nerezového plechu supermiror, což těmto objektům dodává jistou efemérnost. Odráží se v nich původní architektura, stoleté kaštany, původní budovy i kolemjdoucí lidé.

Produkty VELUX:
Střešní dřevěná okna Velux 1340/1400 mm s dálkovým ovládáním
Světlovody o průměru 350 mm
Více informací na www.velux.cz

Tato mimořádná rekonstrukce zvítězila v odborné soutěži CE∙ZA∙AR 2014 a obdržela tak cenu Slovenské komory architektů za architekturu.

Aktuálně také získala ocenění  ARCH 2014.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Je to pekne ALE
kosice
12.01.15 02:55
zobrazit všechny komentáře

Související články