International VELUX Award 2014 má své vítěze

Vložil
Tisková zpráva
14.11.2014 08:30
VELUX Česká republika, s.r.o.

Společnost VELUX před několika dny slavnostně vyhlásila vítěze 6. ročníku mezinárodní soutěže pro studenty architektury International VELUX Award 2014. První místo získal tým čtyř studentů z čínské univerzity za projekt Light, Revitalization. Ve Vídni porota udělila ještě další dvě místa a devět čestných uznání. 

Vítězný projekt Light, Revitalization studentů z Univerzity Tsinghua v Číně

Mezinárodní odborná porota na vítězném projektu ocenila především hlubší prozkoumání role denního světla v moderním městském životě. Projekt o světle a revitalizaci je věrohodný a realizovatelný a zároveň chytře propojuje staré čínské tradice s novým pohledem na tyto tradice. Schéma demonstruje hluboké pochopení role denního světla v městských, společenských a kulturních rozměrech.

Vítězný projekt je spojený s kulturními podmínkami souvisejícími se slunečními cykly, o kterých vypovídá kulturní dědictví regionu. Nabízí se několik interpretací, ale projekt především načrtává možnost vyléčit městské prostředí prostřednictvím světla,“ zhodnotil práci čínských studentů předseda mezinárodní poroty Craig Dykers.

Denní světlo v moderním městském životě

Při přípravě projektu si čtyři čínští studenti z Univerzity Tsinghua vybrali jako výchozí bod město Peking, zkušební pole nové architektury. Rozhodli se hledat hodnotné věci z minulosti, které by měly být zachované a opět zapojené do moderního života.

Světlo pro budoucnost pro nás znamená důraz na duchovnější krásu života. Diskutovali jsme nejen o lepším využívání světla v budoucnosti, ale hledali jsme v podstatě novou definici světla. V našem projektu světlo slouží jako pódium, které nás vede k opětovnému přemýšlení o hlubších hodnotách každodenního života,“ shrnuje ideu projektu 22letý student Du Dikang, kapitán vítězného týmu.

Světlo pro globální zodpovědnost
Druhé místo v soutěži získali dva studenti z Univerzity Hanyang a Univerzity Hongik v Soulu za projekt Morning Glory Cloud. Inspirovala je úvaha o možnosti zmizení korejské hranice. Porota na projektu ocenila spojení vědecko-fantastických aspektů s reálným světem ve velmi vyzrálém přístupu, který vykreslil demilitarizovanou zónu jako umělý oblak. 

Druhé místo pro projekt Morning Glory Cloud studentů z Univerzity Hanyang a Univerzity Hongik v Soulu, v Koreji

Třetí vítězný projekt Light of Hope se zaměřuje na přinášení světýlek naděje a světla vůbec milionům lidí žijících v utečeneckých táborech po celém světě. Porota považovala tento projekt za nákladově efektivní, prakticky realizovatelný a ocenila na něm i lidský přínos. Silnou myšlenku naděje v projektu vyjádřili čtyři studenti z Univerzity architektury, stavebního inženýrství a geodézie v Sofii, v Bulharsku.

Třetí místo obsadil projekt Light of Hope studentů z Univerzity architektury, stavebního inženýrství a geodézie v Sofii, v Bulharsku.

Porota ocenila rozmanitost i kreativitu
Odborná porota udělila také dvě osobní uznání projektům z Číny a několik čestných uznání studentům z Kanady, Itálie, Dánska, Bulharska a Číny. O všech výhercích předních cen a držitelích čestných uznání rozhodla porota jednohlasně. Vítězný tým čínských studentů si odnesl odměnu ve výši 8 000 EUR a jejich učitelé pak částku 2 000 EUR. Autoři projektu na druhém místě získali odměnu 4 000 EUR, 1 000 EUR bylo určených pro jejich učitele. Bulharští studenti si za třetí místo odnesli 2 600 EUR a pro své učitele 600 EUR. Spolu s odměnami pro jednotlivá čestná uznání se v soutěži rozdělilo celkem 30 000 EUR.

Autoři vítězného projektu: Du Dikang, Li Le, Zhou Yujing a Ma Yao z Univerzity Tsinghua v Číně
Všichni ocenění studenti spolu se členy odborné poroty letošního ročníku soutěže

Slavnostního vyhlášení letošního ročníku se zúčastnili také děkani českých a slovenských univerzit prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, Hon. FAIA, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze; prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, děkan Fakulty stavební VUT v Brně; doc. Ing. arch. Ľubica Vitková, PhD., děkanka Fakulty architektúry STU v Bratislavě.

Denní světlo v hlavní roli

Porota v letošním ročníku soutěže vyzdvihla také fakt, že mnohé projekty nominované do soutěže IVA 2014 přesahují rámec parametrů návrhu a slouží navíc jako příspěvek ke společenské zodpovědnosti a pro společnost.
Mnohé projekty se zaměřují na to, jak může světlo ovlivňovat politickou situaci. Propojují funkci světla s účely, které jsou nad rámec toho, co světlo obvykle poskytuje. Nejen pohledy a pohodlí, ale i řešení náročných situací, společenských diskusí a zapojení politických aspektů do práce se světlem,“ říká předseda poroty Craig Dykers.

Touto cenou chceme inspirovat studenty, aby pracovali s denním světlem jako s něčím, co je víc než jen návrhová črta. Těší nás, když vidíme, že jsou letošní vítězné projekty a uznání významně zapojené do vážnějších témat, kterým svět čelí, a ukazují tak upřímnou společenskou odpovědnost,“ doplňuje Per Arnold Andersen, zástupce skupiny VELUX v porotě.

Složení odborné mezinárodní poroty a hodnocení

Odborná porota mezinárodní soutěže pro studenty architektury International VELUX Award 2014
•    Craig Dykers (Norsko, USA) – předseda poroty, zakládající partner ateliéru Snøhetta
•    Róisín Heneghan (Irsko) – zakládající partnerka firmy Heneghan Peng Architects
•    Magda Mostafa PhD. (Egypt) – docentka architektury na American University v Káhiře
•    Catherine Slessor (Velká Británie) – redaktorka časopisu Architectural Review
•    Per Arnold Andersen (Dánsko) – zástupce skupiny VELUX




Projekty porota hodnotila na základě těchto kritérií:
jak projekt řeší budoucnost, úroveň experimentování a inovací, dodržení technologických zásad, úroveň poetiky ve spojení lidských požadavků a architektury, využití denního světla jako příslibu budoucnosti a celková grafická prezentace projektu.

Více informací o soutěži naleznete na webových stránkách: http://iva.velux.com/.

O soutěži International VELUX Award

Soutěž International VELUX Award pro studenty architektury se opakuje ve dvouročních cyklech již od roku 2004. Za deset let své existence se do soutěže přihlásilo přibližně 5 000 studentů z více než 80 zemí světa. Hlavním tématem je Světlo pro budoucnost (Light of Tomorrow). Cílem soutěže je podpořit studenty architektury při objevování tématu slunečního a denního světla v nejširším smyslu slova. Soutěž není omezená využitím výrobků společnosti VELUX.

O skupině VELUX

Posláním skupiny VELUX je vytváření lepší kvality života prostřednictvím vývoje a neustálého zdokonalování výrobků, které do podkrovních prostor přivádějí více denního světla a čerstvého vzduchu, umožňují výhled do okolí a zároveň jsou v souladu s moderními trendy v architektuře. Výrobní sortiment společnosti VELUX zahrnuje široký výběr střešních oken, světlovodů i řešení pro ploché střechy. VELUX také nabízí celou škálu stínicích a dekorativních doplňků – od rolet, žaluzií až po venkovní markýzy a rolety.
Samozřejmostí je i kompletní systém montážních a ovládacích prvků s možností manuálního či dálkového ovládání na elektrický nebo solární pohon. Společnost VELUX vlastní výrobní závody v 11 zemích světa a obchodní společnosti v téměř 40 zemích. Jako taková patří k světově nejsilnějším značkám v oblasti průmyslu stavebních hmot. Její výrobky se prodávají ve většině zemí světa. Skupina VELUX zaměstnává přibližně 10 000 zaměstnanců. Centrála společnosti sídlí v Hørsholmu v Dánsku.

Více informací o společnosti naleznete na webových stránkách: http://www.velux.com/ nebo http://www.velux.cz/.
0 komentářů
přidat komentář

Související články