Olomouc hledá zájemce o bývalé autobusové nádraží

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
28.06.2006 16:15
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice zveřejní v nejbližší době záměr pronajmout a následně odprodat pozemky v areálu bývalého autobusového nádraží poblíž centra města. Radní chtějí zjistit, zda se najde investor, který by na ploše sousedící s městskou památkovou rezervací postavil architektonicky kvalitní stavbu a vybudoval na vlastní náklady podzemní parkování pro návštěvníky centra města.

"V tuto chvíli mohu pouze říci, že chceme v území objekt důstojný pro toto území, který bude využívat veřejnost. Bude to velmi složité, protože investoři vždy chtějí zastavět co nejvíce plochy, aby mohli provozovat co nejvíce aktivit a investice se jim co nejrychleji vrátila," řekl dnes novinářům náměstek primátora Jaromír Czmero.
Doplnil, že jednou z nejdůležitějších podmínek města je to, aby investor vybudoval nad rámec parkovišť pro příslušný objekt 320 stání v podzemních garážích. "Hlavním impulzem pro hledání investora je to, že si chceme ověřit, zda je možné za peníze mimo rozpočet města toto území smysluplně zastavět a zároveň vybudovat více než 300 parkovacích míst pro centrum města," uvedl náměstek primátora Miroslav Petřík.
Radnici motivovaly podle Czmera k vypsání záměru také žádosti dvou firem, které projevily v minulosti o pozemky zájem. Radnici se ale nelíbí plán ani jedné z nich. Jedna společnost chtěla na ploše vybudovat objekt s byty, malým hotelem a obchodem, druhá kancelářskou budovu. První záměr byl pro město nepřijatelný z hlediska architektury, druhý kvůli tomu, že radnice nechce na ploše budovu s kancelářemi.
"Soutěž tedy začíná od nuly. Očekáváme, že se do soutěže přihlásí nejen dřívější zájemci, ale mnoho dalších firem," uvedl Czmero. Doplnil, že radnice bude přijímat žádosti do 14. srpna. Kdy by potenciální investor mohl začít stavět, ale náměstek nedokázal říci. "Pokud se vůbec najde přijatelný záměr, zahájení jeho realizace do značné míry ovlivní archeologický průzkum. Nálezy zřejmě budou významné," řekl Czmero.
Bývalé autobusové nádraží má rozlohu téměř 16.000 metrů čtverečních. Obvyklá cena činí v této lokalitě 5000 korun za metr čtvereční.
Autobusové nádraží u tržnice přestalo fungovat v roce 1981, kdy se autobusy přesunuly do tehdy nového nádraží v městské části Hodolany.
0 komentářů
přidat komentář

Související články