Praha navýšila rozpočet plánovaného pavilonu goril na 121 milionů

Vložil
ČTK
29.10.2014 14:40
Praha

Praha - Radní hlavního města schválili navýšení rozpočtu nového pavilonu goril v zoo o polovinu. Místo v loňském roce původně plánovaných 80 milionů má stát 121 milionů korun včetně DPH. ČTK to zjistila z materiálu, který dnes projednali radní. O výstavbě nového pavilonu se rozhodlo po opakovaném poničení stávajícího povodněmi, nový by měl stát v horní části zahrady, kterou velká voda neohrozí.
     
Navýšení rozpočtu je zdůvodněno rozšířením záměru ze samotného pavilonu a venkovních výběhů na soubor několika staveb a vybudování přístupových cest od pavilonu žiraf a lávky od nově vybudovaného pavilonu slonů a hrochů, který přišel na 500 milionů korun. "Navíc chce zoo u plánovaného pavilonu goril otevřít další vchod do zahrady se zastávkou autobusů MHD," píše se v materiálu, který má ČTK k dispozici.
      Nový pavilon by měl mít větší plochu než původní, vedle velké gorilí rodiny by v něm mělo být místo i pro další menší skupinu. Zoo se tak chce připravit na dobu, kdy bude třeba sestavovat novou chovnou skupinu, zvažuje také vytvoření malé skupiny gorilích samců.
      Lepší má být nový pavilon i pro návštěvníky, dívat by se na gorily měli ze stupňovitého hlediště. Do starého pavilonu se nastěhují jiná zvířata. "Stávající pavilon byl v letech 2000 až 2001 vybudován na nejnižším místě zoologické zahrady a je zcela nemožné jej dostatečně ochránit před povodněmi," uvádí se v materiálu.
      Povodně zasáhly pavilon v roce 2002 i  v roce 2013. Při záplavách v roce 2002 bylo nutné zvířata evakuovat a několik měsíců pak byla provizorně umístěná v ZOO ve Dvoře Králové. Vloni gorily povodeň přečkaly ve zvýšené věži. "Tento stav je pro budoucnost neudržitelný, neboť jedna i druhá varianta představují obrovskou stresovou zátěž pro zvířata," píše se dále v dokumentu.
      Ještě letos chce Praha jako investor vyhlásit a vyhodnotit architektonickou soutěž, příští rok plánuje dokončení projektu a zahájení stavby. Hotovo by mělo být v roce 2016. Za loňský a letošní rok se v  souvislosti se stavbou nového pavilonu počítá s 3,4 miliony korun, příští rok se má prostavět 35 milionů korun z rozpočtu hlavního města a dalších 15 milionů přidá zoo. Zbývajících 65,6 milionů korun se plánuje pro rok 2016.
      Na investice v dolní části zahrady, kde může pavilony ohrozit velká voda, už hlavní město nechce přispívat. Právě v této části bylo letos otevřeno Velemlokárium za 23,6 milionu korun. V případě velké vody chce zoo velemloky přesunout do horní části areálu a nechat pavilon řízeně zatopit vodou, která by protekla otevřenými dveřmi zaplněnými pytli s pískem. Byla by tak čistší, což by pak zjednodušilo likvidaci škod.
      Ze záplavové zóny už se vloni přestěhovali sloni a hroši. Jejich nový pavilon v horní části zahrady nazvaný Údolí slonů vyšel na 500 milionů korun. V bývalém výběhu těchto velkých savců se letos v červenci otevřel dětský areál s prolézačkami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články