Investor smí na Národní stavět prosklenou budovu místo hotelu

Praha - Investor budovy na rohové parcele na Národní třídě v centru pražské památkové rezervace získal souhlas se změnou projektu. Místo luxusního hotelu v proluce může vyrůst prosklená budova s obchody, restauracemi, kancelářemi a byty. ČTK to dnes řekl mediální zástupce investora, společnosti Sebre, František Vorel.
    "Změnu jsme povolili. Právní moci to nabylo minulý týden," sdělil ČTK vedoucí odboru výstavby pro území Prahy 1 Oldřich Dajbych.
    Stavba přitom byla zahájena na začátku letošního roku. Investor využil toho, že přípravné práce a stavba základů se mohla opřít o stavební povolení vydané na původní záměr.
    Společnost Sebre koupila projekt i s platným stavebním povolením na hotel. Kvůli propadu v cestovním ruchu a vysoké nabídce ubytovacích kapacit v hlavním městě se firma rozhodla postavit polyfunkční budovu. Autorem nového projektu je architekt Stanislav Fiala.
    V Paláci Národní má vzniknout 2479 m² obchodů a restaurací, ve vyšších patrech bude 7655 metrů čtverečních prostor pro ateliéry a kanceláře. Na střeše vznikne terasa. Proti původnímu návrhu bude budova menší o zhruba 2000 m².
    Projekt také počítá s rekonstrukcí sousedního památkově chráněného barokního Schönkirchovského paláce. Při jeho průzkumu byly objeveny cenné historické malby dřevěných stropů z konce 17. století a nástěnné malby.
    "Zachováme nejen cenné malby na stěnách a malované dřevěné stropy, řemeslné prvky určené k restaurování a repasi. Vážíme si i obyčejných původních stavebních materiálů, jako cihel, opukových kamenů, dřevěných trámů, valounů ze staré dlažby, zničených dřevěných parket, i starých, dnes už neopravitelných, prejzů a tašek. Všechny tyto materiály schraňujeme a pečlivě ukládáme, abychom je pak v nové stavbě zapracovali," uvedl architekt Fiala.
    Cenu projektu investor nezveřejnil, podle dřívějších odhadů by se měla pohybovat kolem miliardy korun. Pozemek v roce 2005 prodal magistrát tehdy zřejmě za rekordní cenu 234.700 korun za metr čtvereční, celkem za téměř 184 milionů korun. Stavba by měla být dokončena v roce 2016.
0 komentářů
přidat komentář

Související články