Automatizace oken, dveří i celých objektů snadno a s elegancí

Vložil
Pavlína Drbálková
07.10.2014 09:55
Schüco CZ s.r.o.

Společnost Schüco neustále inovuje všechny produkty v oblastech okenních a dveřních otvorů, aby tak splnily Vaše nejnáročnější požadavky na výplně, technologie a systémy ovládání.

Novinka Schüco LightSkin powered by Zumtobel
Automatizované okenní a dveřní profily Schüco
představují komplexní soubor vybavení oken a dveří, které řeší nejen komfort při ovládání, ale zároveň i úsporu energií, bezpečnost a design. V kombinaci s prvky protipožární ochrany, zabezpečení proti vloupání či elektronickými vstupními kontrolními systémy, představují jedinečný systém, který lze individuálně naprogramovat a pomocí něj řídit chod domácnosti, či kanceláře. Systém umožňuje na dálku nastavit, řídit a synchronizovat ventilaci, zastínění a teplotu interiéru s odvětráním, osvětlením a regulaci topení či klimatizace. Inteligentní okna mohou v letním období pracovat v režimu nočního chlazení, či na základě aktuální koncentrace CO2 místnost vyvětrat a zajistit tak vždy optimální vnitřní prostředí. Jinak těžké rozsáhlé prosklené posuvné systémy lze ovládat jediným kliknutím. Váš dům můžete takto ovládat pomocí chytrého telefonu, počítače, přes dálkové ovládání, či standardně pomocí centrální řídící jednotky. Při odchodu z domu Vás systém upozorní na nedovřené otvory, případně je sám zavře.

Program automatizovaného řízení budov je nabízen pro hliníkové okenní systémy AWS, posuvné systémy ASS a dveřní systémy ADS. Všechny komponenty jsou vůči sobě perfektně sladěny, mechanické části jsou integrovány v rámech tak, aby výsledný dojem nebyl ničím rušen. To vše při současném zajištění perfektních hodnot tepelné izolace.

Mechatronické kování Schüco TipTronic
Schüco TipTronic je první skryté mechatronické okenní kování kombinující efektivní hospodaření s energií, bezpečnost, automatizaci budov, komfort a design. Je kompatibilní s bezpečnostními trojskly a lze instalovat do křídel o hmotnosti až 160 kg. Větrací poloha maximální šířky 40 cm je ideální k využití nočního chlazení a hybridní ventilace. Ovládat lze pomocí intuitivního tlačítka na klice (s možností LED diody pro noční režim), případně všemi způsoby v systému centrálního řízení. Do jedné skupiny řízení lze sdružit až 30 oken a ovládat je současně. Vyšší bezpečnost oproti běžným automatickým oknům zajišťují vícebodové zámky, které poskytují zvýšenou odolnost proti vloupání do třídy odolnosti WK2. K vyšší bezpečnosti rovněž přispívají magnetické spínače propojující okna s alarmem a se systémem řízení budovy. Okno navíc disponuje ochranou proti sevření prstů. Při zavírání dokáže rozpoznat překážku, na kterou automaticky zareaguje. Kování TipTronic získalo v roce 2006 prestižní německé ocenění iF Product Design Award.

Vzhledem k rozměrným formátům posuvných systémů, jejichž váha může být i několik set kilogramů, je myšleno také na lehké a rychlé ovládaní. Stisknutím tlačítka, integrovaného do rámu, lze dveře otevírat a zavírat prostřednictvím techniky e-slide.
Schüco e-slide
Ta umožňuje plně automaticky a tiše pohybovat s křídly o hmotnosti až 250 kg. (resp. o velikosti 3 x 3 m). V bytě ji ocení především starší lidé, hendikepovaní a děti, kterým posun dveří nebude činit sebemenší problém. Maximální bezpečnost je zaručena prostřednictvím integrované blokovací pojistky, která posune křídlo okamžitě v opačném směru, narazí-li při posuvu na nějakou překážku, např. osobu či předmět. Prostřednictvím alternativní infračervené senzoriky může být takováto překážka rozpoznána ještě dříve, než dojde ke kontaktu, pokud se bude blížit v definovaném úhlu. Pro přístup z vnější strany lze nainstalovat čtečku otisků prstů.


Především (nikoli však výlučně) pro komerční výstavbu je navržen systém bezdrátového řízení objektu Schüco Wireless Control System. Slouží k automatickému řízení vnitřního prostředí v místnosti. Ovládá vytápění, větrání, osvětlení a stínění s energeticky efektivním výsledkem. Systém monitoruje aktuální klimatické podmínky, které porovnává s optimálním stavem a následně aktivuje příslušné systémy k  dosažení ideálního stavu. Nástěnné spínače (napájené bateriemi) lze umístit téměř na jakýkoli povrch včetně skla či dřeva. Zůstávají tak disponibilní pro případné přemístění. Systémy nejsou zajímavé pouze pro novostavby, ve stávajících objektech jimi lze zefektivnit provoz bez nutnosti sekání kabelů, což je vynikající i pro památkově chráněné objekty.

Schüco Wireless Control System

Schüco Door Control System
Pro vchodové dveře Schüco nabízí modulární systém Door Control System, který do jednoho panelu integruje dílčí komunikační, kontrolní a bezpečnostní moduly. Ty jsou variabilní zcela dle potřeb uživatele a to i výškově (např. pro obsluhu handicapovanými či dětmi). Schüco Door Control System se instaluje přímo do dveřního profilu a zajišťuje tak komfortní ovládání jak u rodinných domů a menších objektů, tak u středních a velkých architektonických projektů. Může být vybaven kódovou klávesnicí, čtečkou otisků prstů, čtečkou čipových karet, domácím telefonem s videomodulem, LED osvětlením, posvíceným domovním číslem a zvonkem. U rozsáhlejších objektů je do modulu možné osadit zámkový přepínač, nouzové tlačítko a tomu odpovídající bezpečnostní štítek. Jsou tak zaručeny všechny požadavky na elektrické zamykací systémy na únikových cestách. Čisté linie z kvalitně opracovaného černého skla a všestrannost výrobku jsou oceněny cenou red dot design award a cenou iF product design award.

Zajímavý způsob nasvětlení fasád představuje novinka LightSkin, kterou společnost Schüco vyvinula s lídrem v osvětlování, koncernem Zumtobel Group a která je určena výhradně pro profily Schüco. Jde o technologii dílčího nasvětlení fasády, integrovanou do okenního rámu, nebo fasádního profilu. U oken se instalují např. do zasklívací lišty a veškeré související příslušenství je rovněž vedeno skrytě. Vybrat lze odstín i intenzitu světla. Asymetrické paprsky elipsoidního tvaru rozmísťují světlo rovnoměrně po okně. Tímto inovativním systémem můžete kreativně zdůraznit architekturu domu v nočních hodinách, aniž by rušila v denním provozu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články