Obnova památek za 1,8 miliardy z EU by měla být hotova příští rok

Vložil
ČTK
22.09.2014 21:50
Praha

Praha - Na velké projekty obnovy kulturního dědictví, na které poskytují dotace evropské fondy, český stát vyčerpal už přes tři miliardy korun. Z toho 2,44 miliardy šlo ze strukturálních fondů a 431 ze státního rozpočtu. Dalších 1,8 miliardy korun je určeno na šest projektů, na jejichž čerpání aktuálně dohlíží ministerstvo kultury, řekl dnes ministr kultury Daniel Herman na tiskové konferenci, která šest zmíněných projektů představila. Dokončeny by měly být v příštím roce.
    V končícím období 2007 až 2014 je na celkem 20 projektů k dispozici 5,7 miliardy z evropských fondů, které státní rozpočet doplňuje další miliardou. Náš resort patří mezi ty resorty, které dokážou z evropských fondů čerpat, uvedl Herman.
    Z původních 20 projektů dnes ale MK spravuje jen šest, z nichž dokončené je Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži (rozpočet 336 milionů korun). V příštím roce by měly být dokončeny projekty obnovy Kuksu (453 miliony), Schola naturalis ve Veltrusích (238 milionů), Národní centrum divadla a tance ve Valticích (134 milionů), Centrum obnovy památek architektury 20. století v Brně (191 milionů) a Centrum stavitelského dědictví v Plasích (393 milionů).
    Do roku 2013 byly ještě za správy ministerstva kultury dokončeny ze zmíněné dvacítky projekty tři, vila Tugendhat, část areálu v dolních Vítkovicích a Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií v Jindřichově Hradci. Loni však vláda správu evropských dotací na kulturní projekty v tomto programu (Integrovaný operační program, IOP) převedla pod ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), neboť resort kultury to podle tehdejšího vyjádření vlády nezvládal. Vláda se obávala ztráty dotací, opírala se i o nálezy NKÚ, podle nichž byly některé peníze použity v rozporu s názory Evropské komise; úřad se ale bránil tím, že naopak měl kladné stanovisko EK.
    Tehdejší Rusnokova vláda se také obávala skluzu v čerpání dotací, v roce 2012 údajně MK plnilo stanovený harmonogram čerpání jen na 46 procent a ve skluzu byl i loni.
    Přestože zbylé přibližně dvě miliardy do celkových 6,7 miliardy již administruje MMR, ministerstvo kultury, respektive jeho příspěvkové organizace jsou do samotné realizace projektů zapojené. Z dnes šesti prezentovaných projektů je v pěti případech příjemcem dotace Národní památkový ústav (NPÚ) a v jednom Národní technické muzeum. NPÚ čerpá dotace také v rámci dalšího programu (Operační program životní prostředí), na více než 30 projektů především obnovy zámeckých zahrad jde téměř 200 milionů korun.
    Zda by v budoucnu mohla přejít správa i zbylé desítky projektů IOP pod ministerstvo kultury, není zřejmé. Zcela jasná není ještě ani podoba čerpání dotací v oblasti kulturního dědictví v příštím programovacím období EU.
0 komentářů
přidat komentář

Související články