Osud Světovaru v Plzni je dál otevřený, běží zakázka na sanace

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
05.09.2014 19:10
Plzeň

Plzeň - Minimálně ještě pár týdnů, možná až do listopadu, zůstane nejasný osud velkého projektu Plzně na vybudování archivu a tzv. kulturní fabriky v areálu Světovar v Plzni. Město potřebuje od Výboru Regionální rady ROP Jihozápad posunout termín dokončení na 30. září 2015, díky čemuž získá dotaci 114 milionů korun. Výbor ale čeká, jak dopadne zakázka na sanace vypsaná městem. Pokud ROP posun nepovolí, budou o Světovaru rozhodovat noví zastupitelé v listopadu. Novinářům to dnes řekli náměstci primátora Pavel Šindelář (ODS) a Martin Zrzavecký (ČSSD).

    "Výběrové řízení bude pravděpodobně realizováno po 10. září, úřad musí nabídky vyhodnotit, pak jsou lhůty na odvolání," uvedl Zrzavecký.
    Podle něj jde o zakázku odhadem za zhruba 15 milionů korun, týká se sanací, tedy náhrady nebezpečného korkodehtu, který se letos na jaře našel v izolacích objektu. Právě nález nebezpečné látky stavbu zkomplikoval.
    Pokud ROP posunutí termínu povolí, což by ale byl nestandardní krok a byl by precedentem, město bude pokračovat ve stavbě. Podle Zrzaveckého jsou peníze na sanace už schválené, práce bude tedy moct vítěz zakázky realizovat. "Pokud by ale ROP řekl, že termín neprodlouží, půjde o změnu podmínek celého projektu a už noví zastupitelé budou muset rozhodnout, zda v něm budou pokračovat dál bez dotace," řekl Zrzavecký.
    Finančně je projekt zajištěn, město jej předfinancuje částkou téměř 300 milionů korun, které má ve svém fondu. Teoreticky by tak mohlo Světovar dodělat za své, od počátku se ale s dotací počítalo.
    Program projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury, jenž se měl v kulturní fabrice příští rok konat, se přesune do prázdného depa v Cukrovarské ulici. "Půjde o většinu aktivit, které Plzeň 2015 plánovala ve Světovaru," uvedla mluvčí Plzeň 2015 Mirka Reifová.
    Podle programového ředitele Plzeň 2015 Jiřího Sulženka si společnost dvě haly v areálu v Cukrovarské převezme 1. října. "Prostory využijeme pro dvě velké profilové výstavy, designu a fotografií. Zároveň budou sloužit i pro živé umění a zázemí pro naše partnerské projekty," uvedl Sulženko. Výpůjčka je zatím schválena do konce roku 2017.
    "Pokud by na Světovaru v roce 2015 nevznikla kulturní fabrika, tak by nám to situaci zkomplikovalo, ale rozhodně to není přímé ohrožení projektu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015," uvedl ředitel projektu Plzeň 2015 Jiří Suchánek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články