Brno chce postavit tři domovy pro seniory za zhruba 150 milionů

Vložil
ČTK
26.08.2014 21:55
Brno

Brno - Brno plánuje stavbu tří domovů pro seniory s pečovatelskou službou v lokalitě Holásky. Odhadované náklady na všechny tři objekty jsou kolem 150 milionů korun, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD). Domy nabídnou 90 bytových jednotek. První obyvatelé by se do nich mohli nastěhovat na podzim 2017. Město zřizuje více než desítku domovů pro seniory, ani zdaleka však nestačí uspokojit poptávku všech žadatelů.
    Město plánuje výstavbu v ulicích V Aleji a Ledárenská. "Každý dům nabídne zhruba 30 bytových jednotek. Převážně to budou jednopokojové byty a garsonky, protože senioři žijí většinou sami. Kapacita objektů ale bude větší, aby v nich mohli senioři bydlet třeba i ve dvojicích," uvedl Pospíšil.
    Podle něj bude část bytů bezbariérových pro nepohyblivé klienty. "Stavby by měly být hotové v září 2017, kdy bychom mohli obsadit první byty," uvedl Pospíšil. Projekt je nyní v takové fázi, že jej město zařadí mezi akce do rozpočtu, vybere projektanta a zadá vypracování projektové dokumentace.
    Odhadované náklady se pohybují kolem 150 milionů korun. Bude je hradit město. "Peníze vynaložíme z fondu bytové výstavby. Jsou v něm finance z prodeje bytů," vysvětlil náměstek.
    Magistrát zřizuje 11 domovů pro seniory s kapacitou téměř 2000 lůžek. Město aktuálně registruje více než 2000 žadatelů o umístění do těchto zařízení. Kromě radnice zřizují v Brně osm domovů pro seniory nestátní neziskové organizace, které poskytují skoro 300 lůžek. I tyto organizace evidují na 300 lidí, kteří žádají o umístění do jejich domovů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články