Z dotací EU jde miliarda na památky a informační technologie obcí

Vložil
ČTK
04.07.2014 08:50
Praha

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní víc než miliardu korun na obnovu památek a zavádění informačních technologií v obcích. O 621 milionů korun na obnovu památek se hlásí 19 projektů, o 400 milionů usilují obce s celkem 215 žádostmi. ČTK to dnes sdělila mluvčí MMR Radka Burketová.

    O peníze na památky z Integrovaného operačního programu se zájemci mohli hlásit od konce dubna. Finance můžou být vedle obnovy památek použity také na rozšíření jejich využití pro veřejnost.
   O peníze požádala například římskokatolická farnost ve Velehradě nebo premonstráti ze želivského kláštera na Pelhřimovsku na rekonstrukci kostela. Evropské finance by mohly být využity také při opravě poutního areálu v příbramské Svaté Hoře, hradu Lokte, jihlavského kostela sv. Jakuba Většího a baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi, na revitalizaci židovských památek nebo pro obnovu kulturní krajiny Národního hřebčína Kladruby nad Labem.
    V Dačického domě v Kutné Hoře by mohl za unijní peníze vzniknout vzdělávací a prezentační centrum kulturního dědictví UNESCO, na brněnském Špilberku centrum restaurátorských činností. Národní památkový ústav požádal o prostředky pro katakomby a Maurskou vodárnu v Lednici na Břeclavsku.
    Obce mohly žádosti o podporu v zavádění informačních technologií podávat od poloviny února. Finance získají také z Integrovaného operačního programu, projekty by měly posílit bezpečnost dat, elektronizovat procesy a digitalizovat data, aby se zrychlila práce úřadů.
    Projekty ICT, které splní náležitosti, dostanou doporučení k podpoře v pořadí, ve kterém je uchazeči o dotace podali. "Zájem ve výzvě byl enormní. Poptávka přesahuje připravenou finanční alokaci o přibližně 300 milionů korun," uvedla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.
    Česká republika v programovém období 2007 až 2013 mohla na dotacích z Bruselu získat zhruba 700 miliard korun. Z pohledu čerpání evropských peněz je ale ČR nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun. Letos hrozí, že ČR přijde o dalších 24 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období hrozí nedočerpání zhruba 60 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články