Magnetická kapalina ferrofluid – budoucnost stínění střešních oken?

Vložil
Tisková zpráva
18.06.2014 15:10
VELUX Česká republika, s.r.o.

Na slavnostním udílení cen prvního ročníku mezinárodní soutěže VELUX International Design Award (VIDA), které se konalo 22. května 2014 na Design Academy v nizozemském Eindhovenu, byli představeni dva vítězové a uděleno pět čestných uznání. První cenu získala Hyunjeong Kim z Univerzity umění v Berlíně za svůj neotřelý design rolet „Ferro Fluid Scales“.

Cena VELUX International Design Award byla založena s cílem dát ambiciózním studentům designu z celé Evropy příležitost posunout dále hranice možného prostřednictvím průniku designu a technologie při navrhování rolet. Skupina VELUX vyzvala studenty, aby přinášeli nové pohledy na vývoj rolet na střešní okna a pokusili se tak získat historicky první cenu v mezinárodní soutěži VELUX International Design Award. Do soutěže přihlásili své práce účastníci z více než 20 evropských zemí včetně českého týmu „Moonlight“ z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Práce byly posuzovány podle následujících kritérií: inovace, vyšší kvalita života, udržitelnost a tržní potenciál.

Jak se vybírá vítěz
Hlavní výhru ve výši 6 000 eur, více než 160 000 Kč, udělila porota studentce Univerzity umění v Berlíně Hyunjeong Kim za její komplexní a inovativní řešení pro střešní okna. Její projekt Ferro Fluid Scales ukazuje vysokou úroveň inovace a má jasnou vizi. Jde o řešení, které je inteligentní a promyšlené i po technické stránce a ukazuje nový přístup k řešení stínění střešních oken.

POROTA VELUX International Design Award
Peter Zec - zakladatel prestižní ceny Red Dot design award, Německo
GamFratesi – duo návrhářů Stine Gam, Dánsko, a Enrico Fratesi, Itálie
Petra Blaisse - holandská návrhářka a architektka

Magnetická kapalina ferrofluid budoucností okenních rolet

Vítězný projekt Fero fluid scales
Inspirací pro projekt Ferro Fluid Scales se stala magnetická kapalina ferrofluid, která v přirozeném stavu vypadá jako obyčejná černá voda, ale vložením do magnetických polí zhoustne. Hyunjeong Kim vložila kapalinu spolu s druhou průhlednou suspenzí do čirých skleněných lamel. Kdokoliv, kdo lamely používá, může snadno zvyšovat a snižovat intenzitu magnetického pole, a regulovat tak množství světla propouštěného roletou.
Kim o vývoji projektu říká: „Prozkoumala jsem celou řadu materiálů, které by šly pro můj nápad použít; teprve po nějaké době jsem narazila na kapalinu ferrofluid. Pro správné pochopení návrhu Ferro Fluid Scales je nejdůležitější to, že základem funkce rolety není její fyzický pohyb, ale postupná změna vlastností ferrofluidu v tenkých skleněných panelech nebo lamelách. Přidala jsem elektromagnetickou jednotku, která umožňuje snadnou regulaci napětí pro zvýšení nebo snížení množství pronikajícího slunečního záření.“
Vítězný projekt jsme vybrali proto, že spojuje technologickou vyspělost, nápaditost a účinnost. Účinnost ve smyslu funkčnosti – toto řešení totiž nevnucuje uživateli svůj dekorativní vzhled,“ zdůvodňuje výběr vítěze porotkyně Petra Blaisse.

The Swipe – Rolety s postupným zastiňováním a estetickým efektem
2.místo The Swipe
Druhá výhra ve výši 2 500 eur, téměř 70 000 Kč, putovala za Iris van den Brink a Anneoles de Koff z technické univerzity v nizozemském Delftu.
Projekt The Swipe představuje zastiňující rolety využívající jisté mezery na trhu rolet, kdy většina výrobků umožňuje buďto úplné otevření nebo naopak úplné zatažení rolet. Inovativní řešení nizozemských studentek van den Brink a de Koff spočívá ve snadném nastavení rolet, které pomocí aplikace pro mobilní telefony umožňuje regulovat optimální množství světla dle potřeb uživatele.
Autorky vysvětlují svůj systém postupného zatmívání takto: „Kromě krásného estetického efektu je náš projekt i snadno realizovatelný, protože je jednoduchý. Všechny díly použité v konstrukci jsou standardní, což zaručuje nízké výrobní náklady. Zdá se nám, že toto přesně odpovídá vizi skupiny VELUX, která chce zpřístupnit vynikající design všem.
Porota projekt ohodnotila jako velmi jednoduché, ale robustní a inovativní řešení s poznámkou, že „řešení ve vnitřní a venkovní variantě ukazuje zajímavý způsob, jak zacházet se světlem“.

Čestné uznání pro ostatní finalisty
Dalším pěti týmům bylo též za jejich projekty uděleno čestné uznání. Na slavnostním udílení cen předvedli všichni finalisté, kteří pocházejí ze škol designu v Německu, Nizozemsku, Španělsku, Polsku a Maďarsku, prototypy svých projektů.
Člen poroty Peter Zec, zakladatel prestižní ceny Red Dot design award, řekl: „Mezi projekty oceněnými čestným uznáním byla řada zajímavých řešení. Byli jsme svědky uplatnění úžasných nových technologií, které např. využívají denního světla jako zdroje energie pro noční dobu, a také udržitelných a zároveň technicky vyspělých řešení silně inspirovaných přírodou.

Nová cena za design podporuje inovace

Finalisté soutěže VIDA
Když jsme se rozhodli tuto soutěž založit, netušili jsme, že tu dnes budeme stát na pódiu s tolika úžasnými návrhy,“ řekl Kent Holm, ředitel pro rolety a žaluzie skupiny VELUX na slavnostním udílení. „Je vážně obdivuhodné, kolik z těchto týmů návrhářů se pokusilo o vysoce komplexní řešení, a jsme přímo ohromeni nekompromisním nasazením a kvalitou zpracování, kterou účastníci v celé soutěži prokázali.
Holm doufá, že pro studenty byl celý tento proces přínosem – od prvotní inspirace až po realizaci a od pouhého návrhu až po prototyp. „Jakožto zdroj denního světla, čerstvého vzduchu a atraktivního výhledu obohacují střešní okna náš život světlem a vytváří lepší prostředí pro život, práci i dětské hry. Jsem přesvědčen, že všichni účastníci soutěže získali neocenitelnou zkušenost s problematikou střešních oken. Pro nás je pak velmi inspirující ta spousta kreativních přístupů a řešení, s kterými studenti přišli.

O společnosti VELUX
Posláním společnosti VELUX je vyvíjet a neustále zdokonalovat výrobky,
které do podkrovních prostor přivádějí více denního světla a čerstvého vzduchu, umožňují výhled do okolí a zároveň jsou v souladu s moderními trendy v architektuře. Výrobní sortiment společnosti VELUX zahrnuje široký výběr střešních oken, světlovodů i řešení pro ploché střechy. VELUX také nabízí celou škálu stínicích a dekorativních doplňků – od rolet, žaluzií až po venkovní markýzy a rolety včetně kompletního systému montážních a ovládacích prvků na manuální či na dálkové elektrické nebo solární ovládání. Společnost VELUX vlastní výrobní závody v 11 zemích světa a obchodní společnosti v téměř 35 zemích. Jako taková patří k světově nejsilnějším společnostem v oblasti průmyslu stavebních hmot. Její výrobky se prodávají ve většině zemí světa. Skupina VELUX zaměstnává přibližně 10 000 zaměstnanců. Jejím vlastníkem je společnost VKR Holding A/S, společnost s ručením omezeným, jež je plně v majetku zakladatele společnosti a jeho rodiny.


Více informací najdete na www.velux.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články