Cenu Pavla Kouteckého získala za dokument DK Bára Kopecká

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
11.06.2014 06:00
Praha

David Kopecký

Praha - Držitelkou prestižní Ceny Pavla Kouteckého za nejosobitější dokumentární počin se stala režisérka Bára Kopecká za snímek o kontroverzním a uznávaném architektovi Davidu Kopeckém nazvaný DK. Ocenění převzala dnes večer v pražském Divadle Archa. Snímek je podle poroty hluboce autorskou výpovědí filmařky, která točila o svém zesnulém muži.
    Režisérka a pedagožka Kopecká dostala kromě objektu od sklářského výtvarníka Petra Šetlíka odměnu sto tisíc korun. Působí také jako dramaturgyně, scenáristka, střihačka, publicistka a pedagožka na katedře FAMU International. Od počátku 90. let spolupracuje s řadou českých i zahraničních filmových produkcí a televizí.
    Stavitel, který nejradši bourá, plachý excentrik, chladnokrevný panikář, asketický hédonik, vynálezce života - taková byla podle autorky filmu komplikovaná osobnost Kopeckého, jenž v roce 2009 předčasně zemřel na mozkový nádor. Snímek je vyprávěný v ich-formě a architektův obrázek je v něm složen z mozaiky vyprávění autorky, kolegů, přátel a rodiny. Ty se střídají s vizuálně propracovanými záběry z domácích videí pořízených samotným Kopeckým. Snímek vyniká podle poroty i střihovou skladbou, která je čistá, precizní a estetická - stejně jako Kopeckého architektura.
    Film DK byl vloni uveden v soutěži dokumentů karlovarského festivalu a na mezinárodní přehlídce dokumentárních filmů v Jihlavě. Nyní by podle tvůrců mohl putovat i do světa na festivaly zaměřené na architekturu a urbanismus.



    Do nominací osmého ročníku těchto cen se dostalo dalších šest titulů. Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka o fenoménu pirátství v mořích u somálských břehů, Show! Bohdana Bláhovce o odvrácené straně slávy dívčí skupiny 5Angels, Velká noc Petra Hátleho zachycující atmosféru noční Prahy, Liebe Indigo Saši Dlouhého o životní cestě Halky Třešňákové, Parta Analog Martina Duška o matadorech televizní obrazovky a Felvidék - Horná zem Vladislavy Plančíkové.
    Organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Poláková z nadace Film & Sociologie na nominovaných snímcích ocenila, že nejsou zaměřeny jen na témata týkající se "české kotliny", jsou tematicky pestré a reflektují i problémy, které se dějí jinde. "Jejich režiséři jsou trpělivými pozorovateli světa nejbližšího a osobního, přinášejí však také výpověď o tématech zdánlivě vzdálených," uvedla.
    Pavel Koutecký (1956-2006) byl jednou z nejvýraznějších osobností českého dokumentu, premiéry svého nejznámějšího filmu Občan Havel se nedožil. Cena spojená s jeho jménem je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům. V minulých letech ji převzali Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.
0 komentářů
přidat komentář

Související články