Vše o oblasti okenních a dveřních otvorů. Kvalita. Design, Inovace.

Vložil
Pavlína Drbálková
29.05.2014 08:20
Schüco CZ s.r.o.

Společnost Schüco neustále pracuje na inovacích v oblasti okenních a dveřních otvorů, které splňují nejnáročnější požadavky na výplně a posouvají hranice technologických možností. Prioritou je vždy kvalita spojená s čistým designem a schopnost nabídnout architektům ta nejefektivnější řešení.

Novinkou v oblasti plastových oken je tepelně izolovaný profil bez ocelových výztuh Schüco Alu Inside, splňující kritéria pasivní výstavby. Sedmikomorová konstrukce se stavební hloubkou rámu 82 mm, kde je standardní ocelová výztuha nahrazena vextrudovanými hliníkovými pásky, přináší nižší hmotnost i vynikající tepelně izolační vlastnosti. Navíc má tento profil pohledovou šířku jen 120 mm, díky níž lépe prosvětlíte interiér. Přitom ale zachovává všechny přednosti plastových oken. Rám dosahuje hodnot Uf= 0,76 – 0,90 W/(m2K).



Inovativním produktem je také povrchová úprava plastových profilů Schüco AutomotiveFinish s vysoce odolnými metalickými odstíny, jejíž vývoj byl ovlivněn úspěšnou aplikací metalických povrchů na plastových výliscích z automobilového průmyslu. Výrobní možnosti tohoto barevně konzistentního povrchu, odolného vůči oděru, povětrnostním vlivům i chemikáliím se nově rozšířily až na 90 % všech vstupních dveří, které patří k nejnamáhavějším otvorům staveb. Vysoce odolné metalické barvy jsou na PVC profily nanášeny již při výrobě, což vede k ekonomičnosti celého procesu. Získáte výrobek, jehož kvalita i odolnost je srovnatelná s hliníkovými krycími lištami. Samotná barva je pak překryta speciální krycí vrstvou, namíchanou individuálně dle typu odstínu, která určuje finální stupeň lesku i strukturu povrchu. K dispozici je krom nejtypičtějších šedých odstínů (DB 703, RAL 9007, RAL 9006) také dalších šest interiérových a exteriérových odsínů (RAL 450-M, RAL 630-M, RAL 750-M, RAL 350-M, RAL 140-M a „White Line“) včetně dvou speciálních vnitřních barev „Cream Line“ a „Copper Effect“.

Potřebujete-li ale vysoce odolné profily, dlouhodobě stálé vůči mechanickému namáhání, není lepší volby než hliníku. Schüco vyrábí a neustále zdokonaluje hliníkové okenní a dveřní profily již od 50. let 20. století. Ve srovnání s dřevěnými a plastovými okny, u kterých se počítá s životností přibližně 30 let, je životnost hliníkových profilů zhruba dvojnásobná. Hliník je navíc zcela odolný vůči povětrnostním vlivům, především změnám teplot a chemickému působení. Díky pevnosti, tuhosti a nízké hmotnosti dovoluje vyrobit velké prosklené plochy bez nutnosti přerušení výztuhami. Současné profily s přerušeným tepelným mostem a jednoduchým čistým designem splňují hodnoty tepelné izolace na úrovni pasivních domů. Ve spojení s trojitým zasklením dokáže hliníková konstrukce profilu AWS 90.SI+ s konstrukční hloubkou 90 mm, při standardních rozměrech a pohledové šířce jen 117 mm zajistit hodnoty součinitele prostupu oknem Uw = 0,8 W/(m2K).

Hliníková konstrukce profilu AWS 90.SI+
Hliníkové okno AWS 112.IC v pasivním standardu

Hliníkové profily přispívají k trvale udržitelné výstavbě, všechny komponenty řady Green jsou vyrobeny z obnovitelných surovin, a tak ani po uplynutí dlouhé doby jejich životnosti nebudou představovat zátěž pro životní prostředí. Obvodové pláště budoucnosti však musí splnit víc, než vyžadují současné energetické standardy. Již dnes víme, že požadavky směřují k pasivním a energeticky aktivním domům. Schüco jako první certifikovalo hliníkové okno AWS 112.IC v pasivním standardu. Okno s izolační trojsklem, konstrukční hloubkou 112 mm a součinitelem prostupu celého okna Uw ≤ 0,8 W/(m2K) umožňuje výstavbu certifikovaných pasivních budov, zejména v komerční sféře.

Díky dnešním technologickým možnostem jsou výplně otvorů tak těsné, že neplní funkci přirozeného větrání místnosti. Způsob, jak efektivně vyvětrat, proto stále více zaměstnává jak investory, tak projektanty. Schüco nabízí k plastovým i hliníkovým okenním profilům automatizované větrací jednotky s rekuperací vzduchu Schüco VentoTherm, umožňující horizontální nebo vertikální skrytou instalaci včetně integrovaného zastínění. Vzduchový filtr F7 (dle ČSN EN 779) se stará o oddělení pylových částic, jemného prachu i drobného hmyzu. Čerstvý vzduch se ve výměníku ohřívá vzduchem odpadním, který je následně vypuštěn do exteriéru. Ovládání má dva stupně intenzity. Spouští a vypíná se automaticky díky integrovaným senzorům vlhkosti a emisí CO2. Systém je také možné napojit na centrální řízení objektu. Nízká hlučnost ≤ 26 dB (A) ve stupni 1 (15 m3/hod) dovoluje instalaci také v ložnicích. Průměrná stavební výška činí pouhých 50 mm, a proto lze ventilační systém použít jak v novostavbách tak i rekonstrukcích. Jednotka je zapuštěná v ostění objektu a tím absolutně nenarušuje vnější fasádu. Výměna vzduchu probíhá přes rám okna a nevyžaduje centrální rozvody vzduchotechniky. Účinnost zpětného získávání tepla je až 45 %. Montáž je charakteristická snadnou a rychlou instalací do připraveného modulu, zcela skrytého v prostoru nad oknem, alternativou je integrace do roletové schránky.

Speciální kování Schüco VarioTec na principu mechanismu závorové lišty
Nedílnou součástí zabezpečující trvalou funkčnost a bezpečnost oken je kování. Minimalistický vzhled hliníkových oken výborně doplňuje řada skrytě zapuštěného kování Schüco AvanTec. Nová generace mechanického kování AvanTec SimplySmart s úhlem otevření 180° a snadnou intuitivní montáží je držitelem ocenění Red Dot Design Award 2014. Designové kliky s tenkými profily jsou dostupné pro mechanické i elektronické ovládání. Pro plastová okna bylo vyvinuto speciální kování Schüco VarioTec na principu mechanismu závorové lišty s vysokým stupněm zabezpečení s dvěma uzamykacími mechanismy. Trendem v oblasti ovládání oken je automatizace, umožňující ovládat bez námahy i rozměrná okna na dálku. Elektrické kování budoucnosti Schüco TipTronic představuje skryté mechatronické kování, kombinující efektivní hospodaření s energií, bezpečnost, automatizaci, komfort a v neposlední řadě design. Jedná se o kompletně skryté elektrické kování podporující čisté linie oken. Kování TipTronic, které je kompatibilní i s bezpečnostními trojskly, lze instalovat do křídel o hmotnosti až 160 kg. Větrací poloha o maximální šířce 40 cm je ideální k využití nočního chlazení a hybridní ventilace. Okno lze intuitivně ovládat a kontrolovat prostřednictvím tlačítka na klice (tlačítko nabízí i noční design s integrovanou LED diodou), dálkového ovládání, PC či centrální řídící jednotky. Na rozdíl od běžných automatických oken disponuje kování TipTronic zámky rozmístěnými na více místech a poskytuje tak zvýšenou odolnost proti vloupání do třídy odolnosti WK2. Bezpečnost zajišťují i magnetické spínače propojující okna s alarmem a se systémem řízení budovy. Uživatelé ocení integrovanou ochranu proti sevření prstů, při zavírání totiž okno dokáže rozpoznat překážku, na kterou okamžitě zareaguje. V roce 2006 získalo kování TipTronic prestižní německé ocenění iF Product Design Award.

Skrytě zapuštěného kování Schüco AvanTec
Elektrické kování budoucnosti Schüco TipTronic

0 komentářů
přidat komentář

Související články