Investor projektu na rohu Národní změnil vzhled i účel projektu

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
14.03.2014 10:40
Praha

Stanislav Fiala
FIALA + NEMEC s.r.o.

Stanislav Fiala / Fiala + Nemec, Palác Národní, vizualizace

Praha - Investor stavby na rohu Národní a Mikulandské ulice v Praze zásadně změnil vzhled i účel projektu. Plánovaný objekt bude mít nově zaoblené hrany, bude o patro menší a jeho fasádu zásadně zvýrazní zeleň. Místo hotelu má nově na jednom z nejdražších pražských pozemků vyrůst víceúčelový objekt. ČTK to řekl autor projektu Stanislav Fiala.

    Investor nyní žádá Prahu 1 o nové územní a stavební povolení. Autoři podle Fialy návrh již delší dobu projednávají s památkáři, ti prý se záměrem souhlasí. Protože jsou části obou záměrů shodné, stavba již začala na základě stavebního povolení, které bylo vydáno na původní projekt.
    Změny plánů přišly se změnou vlastníků pozemků. Nový investor, společnost Sebre, je odkoupil i s platným stavebním povolením na hotel. Záměr ale výrazně změnil, a to vizuálně i účelem.
    Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) změnu projektu přivítal. Centrum Prahy je již podle něj hotely přeplněno. Řekl, že pro městskou část je také důležité, že se pro veřejnost otevře díky pasáži vnitřní dvůr. V domě vzniknou dvě patra obchodů a služeb, zbytek bude určen pro kanceláře a ateliéry.
   
původní záměr: Znamení čtyř, hotel, vizualizace, 2008
Původní hranatý objekt má nahradit objekt se zaoblenými tvary. Dům má mít osm nadzemních podlaží a čtyři podzemní. Skleněnou fasádu od třetího patra oživí terasy se zelení. "Balkony slouží nejen jako bonusový prostor, ale také jako velmi důležitý praktický prvek pro dobrou a pohodlnou údržbu domu," poznamenal Fiala.
    Projekt také počítá s rekonstrukcí sousedního památkově chráněného barokního Schönkirchovského paláce. Při jeho průzkumu byly objeveny cenné historické malby dřevěných stropů z konce 17. století a nástěnné malby. Zobrazují různé mystické tvory a výjevy, bojové scény nebo obrazy měst. Co přesně malby znamenají, by měl odhalit až další průzkum. Podle Fialy je chce investor nechat zrestaurovat a zpřístupnit veřejnosti.
    "Vážíme si i obyčejných původních stavebních materiálů jako cihel, opukových kamenů, dřevěných trámů, valounů ze staré dlažby, zničených dřevených parket i starých, dnes už neopravitelných prejzů a tašek," řekl Fiala. Materiály chce zapracovat do další stavby. Historické studně by například mohly být zachovány jako světlíky. Autoři projektu počítají také s vinárnou, která by mohla sídlit v mimořádně zachovaných gotických sklepech.
    Stavbu doprovází několik technických zajímavostí. Historické objekty ve dvorní části nyní stojí pouze na lešení z trubek, které jsou zavrtány do asi sedmnáctimetrové hloubky. Zeminu v okolí konstrukce dělníci postupně odtěžují.
    Cena projektu se bude pravděpodobně blížit miliardě korun. Pozemek v roce 2005 prodal magistrát tehdy zřejmě za rekordní cenu 234.700 korun za metr čtvereční, celkem za téměř 184 milionů korun. Hotel měl vzniknout podle projektu ateliéru Znamení čtyř z roku 2008.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
15.03.14 10:59
důvěra
Honza K
15.03.14 03:50
podle mě
robert
15.03.14 04:12
bublina
vich
15.03.14 04:56
no nevím. . .
S. Kuchovský
16.03.14 04:10
zobrazit všechny komentáře

Související články