V Plasích bude Ateliér Jana Kaplického, zpřístupní jeho archiv

Vložil
ČTK
13.03.2014 17:35
Jan Kaplický

Plasy (Plzeňsko) - Ateliér Jana Kaplického vznikne v jedné z částí objektu dnes už zcela zrekonstruovaného bývalého pivovaru v areálu kláštera v Plasích. Návštěvníci z řad budoucích architektů i dalších zájemců budou mít k dispozici jako inspirační zdroj jeho kompletní archiv čítající několik desítek tisíc položek, součástí tří místností bude i expozice a ateliér. Otevřít by se měl už příští rok. Novinářům to dnes v Plasích řekla vdova po světoznámém architektovi Eliška Kaplicky.

    "Není to jen nějaký kousek, bude tu opravdu celé dílo mého muže a to je pro mě podstatné. Byly nabídky ze světa, z muzeí designu různých měst a světadílů, ale vždy měli zájem jen o ty nejdokonalejší výkresy a modely. Zde bude unikátnost toho, že je to možné ukázat jako celé dílo," uvedla.
    V Plasích bude uložena celá knihovna Jana Kaplického s jeho časopisy, návštěvník v nich po objednání může listovat, nacházet inspirační zdroje, záložky, podtrhané pasáže, věty. "Jsou to časopisy, které sbíral od 80. let," řekla Kaplicky. V ateliéru lidé uvidí také postup vývoje jednotlivých projektů. "Ukážeme skicu, výkres, pak první plastelínový model, jenž si dělal sám, pak papírový model a pak finální krásný projekt," dodala Kaplicky. Podle ní je důležité právě to, aby lidé viděli vývoj produktu. Zdůrazněny budou i technické prvky, jež architekt opakoval a používal neustále.
    ČTK Kaplicky řekla, že archiv zatím spravuje nadační fond Kaplicky Centre, je umístěn v Praze 6, ale není přístupný veřejnosti. "Katalogizuje se a provádí se evidence, po zdigitalizování se archiv přesune do Plas, aby jej mohli badatelé využívat. Prostor už je připraven, bude vypsána soutěž na interiér toho místa," uvedla.
    Expozice, jež bude součástí, by neměla být podle Kaplicky stálá, ale bude se obměňovat s ohledem na jiné projekty. "Tedy například budou-li se realizovat České Budějovice (projekt koncertního sálu), může se ukázat vše, co máme k Českým Budějovicím a podobně," uvedla žena, která spravuje pozůstalost slavného architekta. Kaplický zemřel v lednu před pěti lety.
    Na projektu Kaplicky spolupracuje s Národním technickým muzeem, které v bývalém pivovaru v Plasích a přilehlém hospodářském dvoře buduje Centrum stavitelského dědictví za 350 milionů korun. Veřejnosti jej zpřístupní příští rok. "Ta možnost spolupráce už byla před několika lety, ale neexistoval prostor, který by to mohl v takovém velkém objemu ukázat. Zde je důležitá i podpora erudovaných lidí, kteří stojí za projektem Centra stavitelského dědictví," dodala Kaplicky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články