Prefa chrání památku

Vložil
Tisková zpráva
12.11.2013 07:50
Tisíce turistů a 1,8 milionu obyvatel maďarské metropole Budapešť mají možnost obdivovat jeden z nejmladších a nejúspěšnějších projektů společnosti PREFA v rámci ochrany památek. Přímo vedle nejrušnějšího místa a v srdci světového kulturního dědictví zve nově zrekonstruovaný hotel Mirage všechny, aby se přesvědčili o perfektní znalosti PREFA expertů o obnově starých stavebních materiálů. I když jsou už časy dvouhlavého orla dávno za Dunajem, nový hotel Mirage těžil právě z rakousko-uherské know-how.


Dnes již 5hvězdičkový hotel má pestrou historii a musel odolat mnoha zásahům do původního jádra. „Byl postaven jako rekreační objekt architektem Adolfem Greinerem v devatenáctém století, v roce 1898 byl stavebně rozšířen a po 2. světové válce přestavěn. Nakonec v roce 1983 byla na tradiční stavbu nevhodně dostavěna pultová střecha, která stavbě vzala podstatnou část její originality a autentičnosti, protože původní návrh střechy byl obzvlášť charakteristický pro tuto historickou část města“, vysvětluje architekt Dr. Lajos Fekete z Citinvest Kft. A dodává: „díky obnově původní konstrukce šikmé střechy z roku 1898 a kopule jsme vrátili okolí nejpopulárnějšího místa v Budapešti část jeho architektonické nálady z časů dunajské monarchie. Bez PREFY by to bylo jak technicky, tak i z hlediska nákladů téměř nemožné.“

Falcovaná šablona PREFA a PREFALZ
„Zvláštnosti a problémy při pokrývání historických budov a památkově chráněných projektů hliníkem nejsou pro nás ničím novým. Jako specialisté jsme byli začleněni již do stádia plánovaní,“ říkají odborníci z maďarského teamu firmy PREFA, Judit Nemere a Tibor Takács.

Původní střecha byla rekonstruována podle starých fotek, obrázků a taktéž zachovaných plánů. Ovšem samotná rekonstrukce měla svá úskalí v podobě příkrých sklonů střešních ploch a dominantní kupole vyžadující vysoce kvalitní, odolný, ale především velmi lehký materiál. Zachování estetiky a bezúdržbovost byly pak hlavní podmínky památkového ústavu. Investor Grabarics Kft. dbal mimo jiné i na solidní poměr cena-výkon.

Na váze záleží
„Rozhodli jsme se pro falcovanou šablonu PREFA a v částech s nízký sklonem střechy pro svitkový plech PREFALZ v barvách světle šedá P.10. Oba typy střešních krytin vyhovovaly všem nárokům stavby,“ uzavírá architekt Fekete bilanci o významném projektu s celkovou střešní plochou 600 m2 a s radostí pokračuje ve vyprávění o rekonstrukci: „pouze s 12 šablonami (290 x 290 mm pro šablonu v položené ploše) je pokrytý celý 1 m2, a to s nízkou hmotností 2,6 kg/m2. Proto jsou falcované šablony PREFA ideální.“ Zesílení staré nebo výstavba nové spodní konstrukce pro tradiční střešní materiály jsou zejména při starých budovách mnohem těžší. Šablony představují pro střechu opravdu lehké závaží. Mají tloušťku plechu 0,7 mm a pokládají se na plné bednění se separační vrstvou od sklonu 22° (resp. od 40 %). Přitom jsou velmi odolné a snesou zatížení až 800 kg/m2.

Povrchová úprava P.10
Bodovat mohla PREFA u maďarského památkového ústavu i s inovativní povrchovou úpravou P.10. Samotný lak se speciálním složením je obzvláště odolný a díky matnému povrchu působí ušlechtile. Vysoce kvalitní legovaný hladký hliníkový svitkový plech PREFALZ, který se snadno formuje, ale přitom na hranách a rozích neláme, odolá všem teplotním a povětrnostním vlivům. Zkrátka, na této krytině si i zub času časem zuby vyláme.

Specifikace použitých materiálů:

PREFA Falcovaná šablona
Materiál: barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvé vypalované lakování nebo práškování dle RAL nebo NCS
Rozměr: 290 x 290 x 0,7 mm v položené ploše (12 ks v 1 m2)
Hmotnost: 2,6 kg/m2
Sklon střechy: od 22° = 40,4 %
Pokládka: na plné bednění (min. 24 mm silné se separační vrstvou)
Upevnění: jedna patentovaná příchytka PREFA na každou šablonu (12 ks v 1 m2)

PREFALZ
Materiál: barevný legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm, dvouvrstvý vypalovaný lak
Rozměry: 0,7 x 500 mm; 0,7 x 650 mm; 0,7 x 1000 mm
Hmotnost: hmotnost materiálu 1,89 kg/m2, hmotnost položené krytiny (včetně ohybů a drážek) 2,3 – 2,5 kg/m2
Sklon střechy: od 3° = 5 %
Pokládka: na plné bednění se separační vrstvou
Upevnění: PREFA posuvné a pevné příchytky, dle statických požadavků a v závislosti na sklonu
0 komentářů
přidat komentář

Související články