Do Prahy přijede Cecil Balmond: architektonická superstar a filosof za projekčním prknem

Zdroj
reSITE
Vložil
Tisková zpráva
27.05.2013 12:50
Cecil Balmond

Mezinárodní diskusní platforma a festival reSITE ve spolupráci se soukromou vysokou školou architektury ARCHIP oznámili dalšího unikátního hosta: britského inženýra, umělce, filosofa a myslitele Cecila Balmonda. Britská hvězda povede v Praze multioborový workshop a veřejnosti nabídne atraktivní přednášku.


„Cecil Balmond není inženýr ve smyslu, v jakém toto slovo obvykle používáme,“
říká výkonný ředitel festivalu reSITE Osamu Okamura, „je to myslitel, matematik a filosof, jakých se v tomto oboru pohybuje jen pár – přímo renesanční osobnost. Právě díky Balmondovi a jeho studiu bylo možné realizovat i ty nejodvážnější nápady architektů na celém světě.“ V Londýně žijící rodák ze Srí Lanky (*1943) tak pomohl na svět třeba budově Centre Pompidou od Shigeru Bana ve francouzských Metách nebo unikátním pavilonům Rema Koolhaase a Toja Itóa pro londýnskou Serpentine Gallery. Loni okouzlila svět jeho 120m vysoká skulptura Orbit, instalovaná v Londýně při příležitosti olympijských her, kterou navrhl umělec Anish Kapoor. V Praze představí své projekty pro veřejný prostor na veřejné přednášce 23. června od 19.00 v pražském ARCHIPu.

Bývalý viceprezident nejlepší inženýrské kanceláře planety Ove Arup, skvělý konstruktér a „umělec oceli a betonu“ má za sebou spolupráci na projektech největších architektů dneška, jako jsou Alvaro Siza nebo Daniel Libeskind. „Je to opravdová „star“ – světa umění i architektury,“ dodává programová koordinátorka festivalu Milota Sidorová, „navíc, díky našemu workshopu je možné Cecila nejen vyslechnout na veřejné přednášce, ale i je zde možnost s ním přímo pracovat.“ Tato atraktivní příležitost čeká na účastníky workshopu dPAV, jehož cílem je vytvořit právě nový mobilní pavilon pro doprovodné akce festivalu reSITE.



Workshop dPAV je otevřen pro interdisciplinární týmy i jednotlivce z různých oborů. Mohou se jí zúčastnit zájemci z řad architektů, krajinných architektů, inženýrů, sociologů, geografů, ekologů, z oblasti marketingu, ekonomie, vědy, obchodu, technologie a IT, každý kdo se zajímá o architekturu, urbanismus, nebo jednoduše o město a život v něm. „Právě díky Balmondovi bude mít workshop interdisciplinární charakter. Čím různorodější složení, tím lépe,“ vyzývá k účasti i „netechnické“ obory Milota Sidorová. Workshop samotný bude zaštiťovat právě Cecil Balmond, každodenní práci pak povede jeden z jeho nejlepších architektů Tyson Hosmer.

Přednáška pro veřejnost se uskuteční 23. června od 19.00 v ARCHIPu, ul. Fr. Křížka 1, Praha 7. VSTUP JE VOLNÝ.

Podrobné informace o workshopu lze najít zde. Přihlášky je potřeba odevzdat do 30. května 2013 a to výlučně elektronickou formou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články