Praha chce mít územní rozhodnutí na koncertní síň do roku 2014

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
03.12.2012 16:00
Praha

Architektonická soutěž musí být podle primátora Svobody mezinárodní.
Praha - Územní rozhodnutí pro výstavbu nové multifunkční koncertní síně by vedení Prahy chtělo mít do konce roku 2014. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zároveň by se do dvou let měly určit i technické parametry budovy. Kdy se síň začne stavět, však už bude záležet na Svobodových politických nástupcích. Kvůli nové koncertní síni se už od jara schází na magistrátu expertní skupina, která vytipovala několik lokalit.
    
"Chtěli bychom se v našem volebním období dostat tak daleko, že bychom měli jasno o místě, kde by koncertní sál mohl být, o tom, jak by měl vypadat, jakou by měl mít kapacitu, kvalitu a jaké by měl mít přídavné funkce tak, aby to byl prostor, který by byl ekonomicky soběstačný a celoročně využitelný," řekl Svoboda.
     Mluvit o financování je však podle něj předčasné. Osobně si dokáže představit například kombinaci soukromého kapitálu s  veřejnou sbírkou nebo projekt PPP (Public Private Partnership), na němž se podílí soukromý a veřejný sektor. "Jsme přesvědčeni o tom, že se forma financování určitě najde. To, co je zásadní, je, aby se připravil skvělý projekt," poznamenal. Pokud by pozemek i budovu měla Praha ve vlastnictví, významně by se tím snížila i cena stavby.
     Architektonická soutěž musí být podle Svobody mezinárodní. Jednou z podmínek prostoru budou například tři koncertní sály (první pro 2000 diváků, druhý pro 400 a třetí pro 150 lidí), zkušebny, zázemí i dostatečně velké prostory pro přestávky. Technické parametry budovy, které by měly být přesně zadány do roku 2014, budou řešit odborníci v  oblasti zvuku.
     Koncertní multifunkční sál musí mít podle Svobody své stálé symfonické těleso, zároveň by se měly prostory a zázemí pronajímat i  alternativním žánrům. Který z českých orchestrů by tam měl sídlit, nechtěl primátor upřesnit. "Měl by to být ten nejlepší v Česku," uvedl s tím, že všechny současné orchestry mají podle něj vůči zahraniční konkurenci rezervy.
     Před dvěma měsíci vytipovali experti ze Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu v Praze pět lokalit, většinu ve vlastnictví města. V  současnosti se podle primátora návrh rozšířil. Podle zápisu z jednání spolku se uvažuje o Vítězném náměstí, Sokolovské, Klárově, Těšnově, nádraží Bubny a Špejcharu. Mluvilo se i o Štvanici, která je však v záplavové oblasti, i o oblasti Wilsonova nádraží. Svobodovi by se osobně líbila koncertní síň na Holešovickém nábřeží; je to podle něj prostor, který se v budoucnu připojí k  centru města.
     Primátor připomněl, že současné koncertní sály Rudolfinum a Obecní dům nabízejí kapacitu pouze pro zhruba tisícovku lidí, což potřeby hlavního města nenaplňuje. Oba sály nevyhovují z hlediska akustického ani pohodlí posluchačů.
     "Praha multifunkční koncertní sál potřebuje, protože ho nemá už jako jediné z evropských hlavních měst a dokonce jako jediné z  významných měst v Evropě," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články