Piano a Rogers navrhli znovuzrození italského městečka Vernazza

Řím - Italské městečko Vernazza, které před rokem zcela zničily katastrofální záplavy a sesuvy půdy, má nyní díky dvěma světově proslulým architektům naději na znovuzrození. Italský architekt Renzo Piano a jeho britský kolega Richard Rogers totiž pro obec v Ligurii zdarma připravili plány na celkovou rekonstrukci. Celkem 2,5 milionu eur (asi 60 milionů korun) potřebných na realizaci projektu shánějí dvě dobročinné organizace na internetu, napsal italský deník La Stampa.
    
Pobřežní městečko Vernazza je součástí turisticky velmi oblíbené oblasti Cinque Terre, která je považována ze jedno z  nejkrásnějších míst v Itálii. Cinque Terre jsou součástí světového dědictví UNESCO a také národním parkem. Vernazza už téměř rok bojuje s následky loňské přírodní katastrofy - obec v říjnu 2011 zasáhly bleskové povodně a sesuvy půdy, které ji zaplavily čtyřmetrovou vrstvou bahna a sutin.
     Oba architekti chtějí svou studii obnovy zničeného místa oficiálně představit ve čtvrtek - v  den prvního výročí katastrofy. Obyvatelé městečka už ale představy tvůrců znají a jsou prý nadšení. S první etapou rekonstrukce veřejných prostor by se tak mohlo začít už v lednu příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články