Jihlava plánuje přestavbu Horáckého stadionu za půl miliardy

Vložil
ČTK
17.10.2012 13:10
Jihlava

Autor: arch. Jaroslav Huňáček, AS project
Jihlava - Jihlavská radnice plánuje přestavbu Horáckého zimního stadionu na víceúčelovou halu. Nynější kovová konstrukce střechy dožívá. Podle statického posudku její životnost skončí do sedmi let. Náklady na přestavbu celého sportoviště se odhadují kolem půl miliardy korun. Město bude shánět dotace, řekl dnes novinářům primátor Jaroslav Vymazal (ODS).
    
V sousedství stadionu už město s podporou unie buduje veřejné sportoviště pro lední sporty asi za 200 milionů. Tato stavba bude dokončena na jaře příštího roku.
     Po přestavbě Horáckého stadionu by tam kromě ledové plochy mohla být také palubovka i zázemí pro kulturní akce. Sedadel pro diváky by mělo být 5200. Jihlava už má projektovou dokumentaci i stavební povolení. "Teď budeme řešit spolufinancování," uvedl primátor. Město se opět pokusí sehnat dotace v  evropských fondech, vyjednávat bude i s krajem. Přestavba by podle Vymazala mohla v ideálním případě začít za dva roky.
     Zastřešení Horáckého zimního stadionu slouží od roku 1968. S výjimkou nátěrů na něm nebyla prováděna větší údržba. "Je to shromažďovací plocha pro 4000 diváků. Pro město jako pro majitele je bezpečnost prioritou," uvedl náměstek primátora Petr Pospíchal (ČSSD).
     Střechu přes léto prozkoumali odborníci, kteří vypracovali statický posudek. Životnost střechy podle nich skončí v roce 2019. Novou střechu by prý původní konstrukce neunesly, proto město počítá s přestavbou celého sportoviště. Do té doby se musí Dukla Jihlava, který stadion užívá, starat o odstraňování sněhu ze střechy.
     V Jihlavě se dřív vedly debaty o tom, zda by nebylo lepší postavit nový zimní stadion na "zelené louce" za městem. Podle primátora by ale na to bylo potřeba sehnat miliardu korun. "My jsme šli tou cestou, která byla reálná," řekl. Jihlavané jsou podle něj už také zvyklí mít zimní stadion uprostřed města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články