Švýcarský investor chce dostavět plzeňský fotbalový stadion

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.05.2012 20:25
Plzeň

Současná podoba městského stadionu
Plzeň - Švýcarský investor chce za stovky milionů korun dostavět plzeňský městský fotbalový stadion. Má mít novou hlavní tribunu včetně zázemí, dvě věže, ale hlavně obchodní dům, restaurace, konferenční sál i podzemní parkoviště. Do čtrnácti dnů má mít město na stole návrh řešení a ekonomický rozbor, řekl ČTK náměstek primátora Petr Rund (ODS). Stadion by tak žil i mimo fotbalová utkání.
     Loni v prosinci skončila radnice s pře- stavbou stadionu ve Štruncových sadech v Plzni za 360 milionů korun. Vznikly nové tribuny ve východní, severní a jižní části, zmizel atletický ovál a hřiště se posunulo o 18 metrů k hlavní tribuně. Hlediště má 13.000 míst k sezení.
     Švýcarská HRS Real Estate AG plánuje zbourat hlavní tribunu a postavit novou se stejnou kapacitou pro 8000 diváků. Pod novou tribunou až k místu současného parkoviště by vznikl obchodní dům s restaurací pro nakupující i pro fanoušky.
     "Je to pěkný návrh, ale nejsem si jistý, jestli Plzeň unese další obchoďák a zda lokalita ve Štruncových sadech je pro něj nejlepším místem. Dále je tu problém příjezdové komunikace a to, že investor plánuje pro parkoviště dvě patra pod zemí v místě soutoku dvou řek, kde jsou silné spodní vody," uvedl Rund.
     Obchodní dům v centru blízko Plazy ale zřejmě podle Runda vyvolá diskuse i nevoli. Spolu se skyboxy pro firemní fanoušky by měl vydělávat na provoz.
     "Jsem pro, aby se stadion dostavěl. Musí se ale nastavit systém tak, aby na tom Viktorka nebyla bita, aby město nebylo zatíženo zvýšenými výdaji, aby se vyřešily majetkové vztahy a investorovi se to vyplácelo. Problém není financování, ale udržování," řekl Rund.
     Město nyní nemá minimálně 100 milionů korun potřebných na dostavbu, tedy na dvě věže a levnou opravu hlavní tribuny s výměnou sedaček a přestavbou VIP prostor.
     HRS by vlastnila obchodní dům. Společná firma města, klubu a investora by založila správcovskou firmu, která by určovala, co, kde a za jakých podmínek bude. Otázkou podle Runda je, zda by měla HRS získat nějaký nemovitý majetek v městském stadionu na pozemcích města.
     Dále je podle něho nutné vyřešit, zda tribuny budou také v majetku švýcarské firmy a ta se o ně bude starat, anebo si postaví jen obchodní dům s parkovištěm. Rund by se chtěl vyhnout PPP projektu, spolupráci veřejného s privátním sektorem.
     "V tuto chvíli je to především o jednání města jako vlastníka stadionu. My vítáme jakýkoliv další pokrok v tom smyslu, že bychom byli rádi, aby byl stadion pro fanoušky dostavěn v kompletní podobě," řekl mluvčí Viktorie Plzeň Pavel Pillár.
     Dosavadní investice do stadionu podle Runda výrazně zviditelňují město a přinášejí také ekonomický efekt. "Na posledním zápase se Slavií bylo 11.600 diváků, hrálo se tu finále poháru," dodal. Tato utkání lákají i turisty.
     Švýcaři už mají za sebou například správní ústředí FIFA v Curychu a ve stejném městě také fotbalový stadion postavený pro mistrovství Evropy na střeše obchodního centra. Jeho součástí je administrativní centrum a obchodní dům Ikea. Vše podle Runda dává investiční smysl, například odpadní teplo vyhřívá trávník na hřišti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články