Oprava gymnázia od Josefa Gočára v Hradci bude levnější

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
16.03.2012 15:45
Hradec Králové

Josef Gočár

Foto: Ester Havlová
Hradec Králové - Rekonstrukce Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové by měla stát o téměř 40 procent méně, než se očekávalo. V soutěži vítězná firma Prima z Hradce Králové nabídla cenu 67,5 milionu korun bez DPH, zatímco odhad ceny pro výběrové řízení byl na úrovni 110 milionů korun. Kontrakt je před podpisem, s pracemi by firma mohla začít v dubnu. ČTK to dnes řekl Petr Vinklář z tiskového oddělení kraje.

    S ukončením rekonstrukce gymnázia se počítá na jaře roku 2013. Zhruba 600 studentů školy by se v opravené budově mělo začít učit od září. Nyní škola od loňského listopadu sídlí v náhradních prostorách v bývalém Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě.
    Tendr na opravu školy kraj opakoval. Původně chtěl loni na podzim vybrat firmu s pomocí zúžení počtu soutěžících takzvanou losovačkou. Kvůli podezření ze zmanipulování losování ale kraj soutěž zrušil a vypsal nový tendr bez losování. V prvním tendru se o zakázku ucházelo 13 firem, ve druhém jedenáct.
    Podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) se kraji v současnosti daří ve výběrových řízeních dosahovat významných úspor i u jiných staveb. "Zřejmě díky krizi ve stavebnictví jsou firmy ochotné jít i desítky procent pod stanovenou cenu," uvedl. Na kraji pak podle něj je, aby si pohlídal kvalitu a rozsah provedených prací tak, jak stojí v zadávací dokumentaci a ve smlouvě.
    U gymnázia hejtman připomněl, že nepůjde o jednoduchou stavbu. "Jde o rekonstrukci historické budovy, kde se někdy objeví problémy, se kterými nepočítal dodavatel ani zadavatel," uvedl. Gymnázium na Tylově nábřeží bylo vystavěné podle projektu významného architekta českého kubismu a funkcionalismu Josefa Gočára a je památkově chráněné. Přes dvě třetiny nákladů na opravu by měla uhradit dotace Evropské unie.
    Výrazného snížení cen u stavebních zakázek dosáhly i některé radnice v kraji. Například za stavbu fotbalového areálu Bavlna pro hradeckou radnici nabídla vítězná firma Stako 89,9 milionu korun bez DPH, což bylo o téměř 40 milionů korun méně, než spočítal projektant. Město Jičín v soutěži na rekultivace skládky pod vrchem Zebín cenu proti projektu snížilo z 60 milionů korun na 23,5 milionu korun bez DPH.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pichal
18.03.12 06:13
zobrazit všechny komentáře

Související články