Biskupství vyhlásilo soutěž na kostel pro sídliště Brno-Lesná

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
15.02.2012 18:55
Brno

Brno - Brněnské biskupství vyhlásilo architektonickou soutěž na výstavbu kostela v brněnské sídlištní čtvrti Lesná. Chrám už desítky let postrádají stovky tamějších věřících. Před osmi lety v Lesné vznikla samostatná farnost, která sídlí v nově postaveném duchovním centru. Jeho kapacita však věřícím již dávno nestačí. Kostel vznikne v sousedství duchovního centra, nejspíš s ním bude propojen. ČTK to řekl farář z Lesné Pavel Hověz.
     Duchovní centrum je pojmenováno po brněnskému jezuitovi Martinu Středovi a blahoslavené řeholnici Marii Restitutě. Kostel chce biskupství zasvětit právě Marii Restitutě, brněnské rodačce, kterou popravili za druhé světové války nacisté. Podle mluvčí biskupství Martiny Jandlové nelze zatím předvídat, kdy stavba začne a kolik peněz si vyžádá. "Lhůta pro podání soutěžních návrhů je stanovena do 12. června 2012," řekla Jandlová.
     Podle jedné ze starších studií by nový kostel stál asi 37 milionů korun. Hověz uvedl, že odhady architektů se různí. Obecně se pohybují v řádu desítek milionů korun. "Bude záležet na tom, jaké návrhy se v soutěži sejdou a jaký bude nakonec vybrán," řekl Hověz. Sál současného duchovního centra chce farnost i v budoucnu využívat pro koncerty, přednášky a další setkání věřících. Mše se přesunou do kostela.
     Sídliště Lesná vzniklo v 60. letech. Na rozdíl od jiných panelových sídlišť je Lesná obklopena zelení a její urbanistickou koncepci chválí i  současní architekti. Už v roce 1968 začali místní věřící volat po výstavbě kostela. Normalizace však novým sakrálním stavbám nepřála.
     Strohou novostavbu duchovního centra využívají lidé na Lesné od roku 2004. Kromě faráře zde působí i pastorační asistentka a jáhen. Vedle pravidelných mší se v centru konají i další duchovní, kulturní a společenské akce. "Na nedělní mše chodí pravidelně asi 560 lidí, další věřící přicházejí průběžně v týdnu," uvedl Hověz.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
co?
imho
15.02.12 07:21
komora?
martin daněk
15.02.12 09:13
asi neregurélní
hrabeX
15.02.12 09:27
Kompetentní postup komory
Jan Sapák
16.02.12 03:25
komoro, komoro
Marek Stepan
16.02.12 12:22
zobrazit všechny komentáře

Související články