U bývalé textilky Perla v Ústí n. O. by mohla vzniknout pěší zóna

Vložil
ČTK
13.02.2012 15:20
Ústí nad Orlicí

foto: Tomáš Kostka
Ústí nad Orlicí - V sousedství bývalého areálu podniku Perla v centru Ústí nad Orlicí by mohla vzniknout pěší zóna, která by navázala na klidovou oblast u náměstí. Navrhla to jedna ze studií studentů architektury, kteří na využití dřívějšího výrobního podniku spolupracují s radnicí. Na klidové oblasti se shodli i zástupci politických stran v zastupitelstvu, řekl dnes novinářům starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).

    Klidová část centra by se rozšířila o část ulice 17. listopadu a Lochmanovu ulici. "Na nároží obou ulic včetně kruhové křižovatky dojde k zklidnění dopravy a de facto bude vytvořeno pěší centrum, které přirozeně propojí naše historické náměstí s lokalitou Hernychovy vily a Kociánky," uvedl starosta.
    Náklady na vznik další klidové zóny zatím Hájek nechtěl odhadovat. Jednou z možností úprav je ubourání nároží Perly a v místě by vznikl vstup do areálu, případně i průchod územím. Upravena by měla být i Lochmanova ulice, kde by mohla stát po jedné straně alej stromů.
    Strategicky výhodně umístěný areál 01 zkrachovalé textilky o rozloze osmkrát větší než centrální náměstí město koupilo za 30 milionů korun. Továrna skončila výrobu v roce 2009, rok předtím ještě zaměstnávala 400 lidí.
    Město chce letos stanovit, k jakým účelům by areál měl v budoucnu sloužit a co zainvestuje radnice a co přenechá soukromým subjektům. Zatím se část ploch využívá jako parkoviště, některé prostory mají pronajaté menší podnikatelé.
    Pomoc Ústí s revitalizací areálu přislíbila také agentura CzechInvest. Za státní peníze bude zpracován seznam objektů a inženýrských sítí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články