Kladno chce v březnu podruhé vypsat tendr na opravy divadla

Vložil
ČTK
13.02.2012 14:55
Kladno

Kladno - Kladno chce na začátku března podruhé vyhlásit tendr na zhotovitele rekonstrukce městského divadla. Původní tendr byl zrušen loni v říjnu kvůli údajným manipulacím se zakázkami. Město na opravy získalo dotace až 167 milionů korun. Práce by mohly začít v květnu až červnu, sdělil ČTK mluvčí radnice Vilém Frček. Rekonstrukce měla původně odstartovat už předloni v létě.

    Město původní tendr zrušilo kvůli policejnímu vyšetřování rozsáhlé trestné činnosti, která se týká asi 40 výběrových řízení zejména na jihu Čech. Média informovala, že se protikorupční policie zabývá případy, při nichž vznikla škoda dvě miliardy korun. V polovině z nich údajně šlo o peníze z evropských dotací. Podvody prý umožnil speciální počítačový program, který měl náhodně zúžit počet uchazečů o zakázku. Podle policie to nebyla náhoda.
    Firma, která losování prováděla, podle Frčka připravovala výběrové řízení i pro město. "Hrozilo, že by regulérní nemusely být ani výsledky v Kladně," uvedl Frček. Město se rozhodlo výběrové řízení zrušit, jelikož by v něm do ukončení policejního vyšetřování nesmělo pokračovat například podepsáním smlouvy s vítěznou firmou.
    Nový tendr bude mít podle mluvčího formu otevřeného výběrového řízení. Hlavním kritériem bude cena, pak dokončení prací a záruční doba na dílo. Nové podmínky ještě musí schválit středočeský úřad regionální rady, který přiděluje dotace.
    Opravy divadla původně měly začít už v létě 2010. Krajští úředníci ovšem městu vrátili k přepracování žádost o evropskou dotaci. Rekonstrukce kvůli tomu byla odsunuta na loňský rok, ale kvůli zpožděnému tendru se opět musela odložit. Se zahájením rekonstrukce počítal i plán divadla. Herci většinu letošní sezony odehrají na druhé kladenské scéně Divadla Lampion. Divadlo také hostuje na jiných scénách.
    Rekonstrukce městského divadla v režii architekta Davida Vávry bude zahrnovat celkovou modernizaci budovy, rozšíření o kavárnu s multifunkčním sálem a alternativní scénu. Budova bude vybavena moderními technologiemi, především vzduchotechnikou, systémem pro inteligentní řízení budovy, bezpečnostním systémem, novými rozvody inženýrských sítí a hlavně moderní divadelní technikou. Zásadní proměnou projde jeviště i hlediště. Divadlo by mělo splňovat dnešní standardy v nárocích na komfort jak pro diváky, tak herce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články