Kroměříž chce z evropských peněz opravit Klub Starý pivovar

Vložil
ČTK
10.02.2012 20:50
Kroměříž

Kroměříž - Kroměřížská radnice hodlá letos opravit budovu Klubu Starý pivovar. Plánuje spojit síly s Národním památkovým ústavem a využít projektu, který zahrnuje také dvě nové atrakce v Podzámecké zahradě. V březnu se chce ucházet o dotaci z fondů Evropské unie, celý projekt přijde zhruba na 15 milionů korun. Představa je, že čtvrtinu nákladů by hradila radnice, řekla dnes novinářům starostka Daniela Hebnarová (ODS).

    Plánovaný projekt nebude stačit na kompletní rekonstrukci Starého pivovaru. Oprava budovy z konce 16. století totiž přijde na několikanásobně více, než je asi 11 milionů korun, které na ni připadnou. Podle Hebnarové by za tyto peníze byl postaven nový výtah, který by vyřešil dosud chybějící bezbariérový přístup, a také nové jeviště. Budova by byla odvlhčena, opravena by byla elektroinstalace, toalety i dřevěné prvky, například vrzající schody. Příliš se však nebude měnit využití objektu.
    "Budova by nadále měla sloužit divadlu a měla by to být taková zimní scéna zámku," přiblížila starostka. V objektu v těsném sousedství radnice se pivo nevaří již léta. Kultuře slouží od roku 1956, odkdy jej využíval podnik PAL Magneton jako firemní kulturní zařízení. Nyní Starý pivovar spadá pod Dům kultury Kroměříž, který je příspěvkovou organizací města. Kromě divadelních představení se zde konají menší koncerty a výstavy, scházejí se zde i kroužky zájmové činnosti.
    Kromě opravy Starého pivovaru chystaný projekt zahrnuje také vybudování dřevěné loděnice a plovoucího pódia pro kulturní akce na Dlouhém rybníku v Podzámecké zahradě, ve které by také měla být zřízena pobytová loučka. "Jedná se o otevřený prostor s hracími prvky a sportovními aktivitami, kde by se dalo sedět na trávě a kam by mohli občané města chodit a trávit zde svůj volný čas. Její konkrétní podobu budeme ještě probírat," popsala Hebnarová. Obě nové atrakce budou podle starostky zřejmě v provozu až od příštího roku.
    V Kroměříži nyní probíhá obnova Květné i Podzámecké zahrady za téměř 337 milionů korun. Součástí projektu je i vznik Národního centra zahradní kultury zaměřeného právě na záchranu a údržbu historických parků. Projekt, na který oprava Starého pivovaru a zřízení dvou atrakcí v Podzámecké zahradě navazuje, by měl být dokončen v prosinci 2014. Zásadní část peněz, kolem 300 milionů korun, přitom poslouží na rekonstrukci Květné zahrady.
0 komentářů
přidat komentář

Související články