Praha 1 chce navýšit počet bytů. Nechá přestavět kanceláře

Vložil
ČTK
08.02.2012 21:15
Praha

Praha - Městská část Praha 1 chce navýšit počet bytů na svém území, a to přestavěním vhodných nebytových prostor, například kanceláří a ateliérů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Radní na posledním zasedání schválili vyhlášení záměru pronájmu nebytových prostor, které budou moci zájemci, jež podají nejvyšší nabídku, na své náklady přestavět na byty a posléze za zvýhodněných podmínek odkoupit.

    První městská část se podle Lomeckého na svém území již téměř 15 let potýká se snižováním bytové plochy, kterou majitelé postupně přestavují na výnosnější kanceláře, ateliéry a další nebytové prostory. V souvislosti s tím se podle starosty snižuje počet obyvatel v dané lokalitě. "Dostali jsme se pod hranici 30.000 obyvatel, což je naprosto alarmující číslo," podotkl Lomecký. Vedení města proto již nepovoluje další přeměny bytů na kanceláře či přestavby celých domů na hotely.
    První městská část již vytipovala několik jednotek, které by byly vhodné na přestavění. Mezi prvními město nabídne například prostory v ulicích Růžová, Mezibranská, Křemencova a Biskupská. Podle Lomeckého jich ale bude v budoucnu více, až v řádu desítek.
    Na samotnou přestavbu nicméně radnice nemá dostatek financí. Prostory proto nabídne k pronájmu, který bude podmíněn přestavbou na byt. K rekolaudaci by nájemník měl byt připravit do dvou let. "Bude povinen prostory přebudovat za použití vlastních prostředků. To bude potom zohledněno při převodu a prodeji dotyčnému. Po tu dobu co tam bude bydlet bude platit standardní nájem," uvedl starosta, podle kterého je tento plán jednou z mála cest, jak oživit centrum města dalšími bytovými prostory. "Už žádnou velkou bytovou výstavbu tady nemůžeme provádět. Praha 1 je už kompletně zastavěné území. Bude-li to tedy prostor vhodný a upravitelný k bydlení, měla by o to městská část usilovat," doplnil Lomecký.
0 komentářů
přidat komentář

Související články