Ateliér Mjölk vyrobil na přehradě v Liberci unikátní ledové iglú

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
07.02.2012 18:40
Liberec

mjölk architekti

Liberec - Unikátní ledové iglú vyrobili na přehradě v Liberci architekti místního ateliéru Mjölk. Projekt původně připravili pro světovou soutěž Warming Huts 2012 v kanadském Winnipegu. Vůbec nepočítali s tím, že by klimatické podmínky v Liberci dovolily přístřešek pro bruslaře vytvořit i na přehradě Harcov. V Liberci je teď ale mnohem chladněji, než bylo v Kanadě, a tak na výrobu vejcovité stavby stačilo pouhých deset hodin, řekl dnes ČTK jeden z autorů Pavel Nalezený.

    Architekti ateliéru Mjölk byli prvními Čechy v historii prestižní mezinárodní soutěže Warming huts. Přístřešky pro bruslaře v kanadském Winnipegu pojali vskutku originálně. Vymysleli stroj, který tvoří ledová iglú ve tvaru jakéhosi vejce. I proto stroj nese název Polar hen (Polární slepice). Projekt nejprve testovali v mrazírnách v Příšovicích nedaleko Liberce, v lednu pak první přístřešek vytvořili v Kanadě.
    Počasí ale ledové stavbě paradoxně nepřálo. "Přestože je tam v lednu běžně průměrná teplota kolem 17 pod nulou, letos byla nejteplejší zima, jakou tam pamatují," poznamenal Nalezený. Mrazy se podle něj pohybovaly jen kolem pěti stupňů pod nulou a přes den slunce ledovou skořepinu narušovalo. "Mysleli jsme si, že tam vydrží do dubna, už po týdnu ale museli organizátoři vejce rozbít, protože se obávali, že někomu spadne na hlavu," dodal architekt.
    Ledová iglú měla v Kanadě sloužit jako přístřešky pro unavené bruslaře, ale i jako umělecké objekty na řece, kde je bezmála desetikilometrový bruslařský okruh. Mladí liberečtí architekti navrhli stroj, který čerpá vodu dírou v ledu a stříká ji na nafouklý obří balon. "Na něm pak voda zmrzne a vytvoří ledovou skořepinu, nakonec se balon vyfoukne a vyseká se otvor pro vstup," vysvětlil princip Nalezený. V Liberci je vejce jen malé, má kolem 2,5 metru na šířku a 175 centimetrů na výšku. "Dva větší balony zůstaly v Kanadě," uvedl architekt.
    Liberecký ateliér Mjölk založili počátkem roku 2008 mladí architekti Jan Mach, Pavel Nalezený a Jan Vondrák. Postupně se kancelář rozrostla o dalších pět lidí. Základem práce skupiny je individuální přístup ke klientům, jejich stavby jsou moderní, jednoduché a mají vtip, nevyhýbají se ale ani rekonstrukcím. Oblíbeným materiálem je dřevo. Nesoustředí se ale jen na stavby, s oblibou oživují svými projekty i veřejný prostor. Loni tak uprostřed liberecké přehrady postavili saunu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články