Cheb má studii obnovy bývalého hřbitova v Krásné Lípě

Vložil
ČTK
06.02.2012 14:10
Cheb

Cheb - Nadace Historický Cheb má připravenu studii obnovy bývalého hřbitova v Krásné Lípě u Chebu. Torzo někdejšího hřbitova už dávno zaniklé vesnice chce městská nadace upravit do podoby pietního místa, které by vesnici připomnělo. Bude zajímavá i pro cyklisty, kteří jezdí po přilehlé cyklostezce, řekl dnes novinářům místostarosta Chebu a předseda nadace Michal Pospíšil (ODS).

    Krásná Lípa ležela nedaleko hranic s Německem. Právě to předurčilo její osud. Po vzniku železné opony se ocitla v nepřístupném hraničním pásu a zanikla. Nadace se od loňského roku snaží dát důstojnou podobu alespoň hřbitovu.
    Loni na podzim byl hřbitov vyčištěn od náletových dřevin. Provedla se i dendrologická studie tamních stromů, uvedl Pospíšil. Protože sám je povoláním architekt, vypracoval studii možné budoucí podoby pietního místa. Ta počítá s využitím posledních náhrobků, které na hřbitově zbyly, stavbou zídky, částečně zděné, zčásti tvořené keři. Na původní účel místa by měla upozornit brána z dřevěných hranolů připomínající církevní stavby.
    Ze studie podle Pospíšila vyplynuly náklady asi 630.000 korun. "Ale je to prostor pro úspory asi v řádu 150.000 korun. Další snížení ceny pak může přinést výběrové řízení na dodavatele," uvedl Pospíšil. Náklady by se tak mohly dostat k půl milionu korun.
    Pokud se nevyskytnou komplikace, chce nadace začít s úpravami letos v létě s tím, že by na podzim mohlo být pietní místo s výhledem na hranici a sousední bavorské louky dokončeno.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
chráněné tituly
???
06.02.12 10:00
zobrazit všechny komentáře

Související články